Въпреки че в България липсват преки финансови стимули за закупуване

...
Въпреки че в България липсват преки финансови стимули за закупуване
Коментари Харесай

Над 4500 електромобила новорегистрирани у нас от началото на 2023 г.

Въпреки че в България липсват директни финансови тласъци за закупуване на електрически автомобили, от началото на 2023 година са регистрирани над 4500.

МОСВ изиска такива съфинансиращи суми да се дават от европейска стратегия, само че това на никое място не е позволено.

Това съобщи пред БНР-Радио София Илия Левков от Индустриален клъстер „ Електромобили “.

„ У нас пушещите коли би трябвало да бъдат иззети. Държавата би трябвало да реши развиване на превоза в тази посока. Все още цените са високи за нашите стандарти. Има финансови тласъци за общински институции, да вземем за пример, само че след социална поръчка би трябвало да се заплати цялата стойност на колата и чак тогава може да се кандидатства за дотация пред Националния екодоверителен фонд. Много по-добре е този тласък да е първата вноска за лизинг “, означи Левков.

По отношение на електрическите автомобили в Европа безапелационно преди всичко е Норвегия, безапелационен е специалистът. Той уточни, че в началото в северната страна е имало тласъци – общо към 17 500 евро финансова инжекция, в това число и неплащане на налози. Там обаче пазарът е толкоз кондензиран, че към този момент втора година няма такива тласъци за покупка на електрически автомобили.

По думите на експерта, софиянци към този момент умерено могат да отидат на море с електрически автомобил - с 1-2 почивки, които са нужни и за друго.

На територията на страната има задоволително бързи зарядни станции, съществува и опция да запазиш час за зареждане онлайн.

„ Зарядната инфраструктура не би трябвало да е безвъзмездна, само че не и спекулативна – добави Левков. И акцентира - Електромобилът би трябвало да е услуга, а не благосъстоятелност.

Той сподели още, че общоприетата гаранция на множеството акумулатори е 8 години. След първите 10 години потенциалът спада с 20%, само че батерията може да се употребява за депозиране на фотоволтаична сила.

Следващият водач в света ще бъде Китай. Там продадените електрически автомобила за година са 1,4 млн.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР