Въпреки че сложи подписа си върху нов договор със своя

...
Въпреки че сложи подписа си върху нов договор със своя
Коментари Харесай

НБА си има цена за Везенков

Въпреки че постави подписа си върху нов контракт със своя Олимпиакос, НБА не е затворена страница за Александър Везенков. Както стана известно през вчерашния ден, “червено-белите ” оповестиха, че са удължили съглашението си с най-хубавия български баскетболист до лятото на 2025-а година. Това обаче не значи, че Спортист №1 на България за 2022-ра няма да има опцията да премине оттатък океана и да облече екипа на Сакраменто Кингс - тимът, който държи правата му в най-силната лига в света. Естествено, всичко си има цена.

Вариантът Везенков да премине в състава на “кралете ” се крие в това българинът да откупи контракта си с Олимпиакос. Максималната сума, която би трябвало да бъде изплатена на гръцкия гранд, в случай че се стигне до откупуване, е 1.5 милиона евро, настояват медиите в Гърция. В такива случаи нормално състезателят поема по-голямата част от отговорностите към европейския си отбор. Примерите са доста - Факундо Кампацо изплати 5.25 милиона евро (от общо 6) към Реал Мадрид при прехвърлянето си в Денвър Нъгетс. Усман Гаруба покри 2.25 милиона евро към “белите ” (от общо 3) при прекосяването си в Хюстън Рокетс. През предишното лято пък Симоне Фонтекио се раздели с 1 милион евро, с цел да завърши прехвърлянето си в Юта Джаз от испанския Баскония.

Иначе, самият Везенков ще проработи оптимално 1.4 милиона евро до края на сегашния сезон. През сезон 2023/24 заплатата му в Олимпиакос ще нарасне до 1.6 милиона евро, а през сезон 2024/25 тя ще се усили до 1.8 милиона евро.

Интересното е, че българинът даже няма да попадне измежду десетте най-скъпоплатения баскетболисти в Европа, макар че към този момент е считан от мнозина за най-хубавия играч на Стария континент. В десетката по заплати през сегашния сезон попадат Торнике Шенгелия, Томаш Саторански, Кевин Пангос, Николо Мели, Майк Джеймс и Уил Клзайбърн, които получават по 2 милиона евро. Най-скъпоплатеният състезател в Евролигата остава звездата на Барселона Никола Миротич, който печели по 5 милиона евро.

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР