Въпреки че са орязани 200 щатни бройки, парите за персонал

...
Въпреки че са орязани 200 щатни бройки, парите за персонал
Коментари Харесай

В бюджета на икономическото министерство са заложени огромни заплати

Въпреки че са орязани 200 щатни бройки, парите за личен състав остават на миналогодишното равнище
Във ведомството на Корнелия Нинова ще работят 399 чиновници

Разделянето на бившето министерство на стопанската система на две е довело до странни бюджети на новите структури. Министерството на стопанската система и промишлеността губи 226 щатни бройки поради прекачване на действия към министерството на нововъведенията и растежа, само че това не е довело до смяна в бюджета за заплати на подопечните на Корнелия Нинова чиновници. Ведомството на Даниел Лорер на собствен ред ще има с 4-ма души повече чиновници от Нинова, само че бюджетът му за заплати е в пъти по-нисък.
 
Това демонстрира прегледът на препоръчаните проектобюджети на двете министерства и оповестените за публично разискване устройствени правилници с новата им конструкция.
 
В бюджета за предходната година разноските за личен състав на икономическото министерство възлизаха на 47,5 млн. лева Тогава структурата разполагаше с общо 625 щатни бройки. Според новите устройствени правилници, след разделянето към икономическия министър Корнелия Нинова ще останат 399 чиновници, а новото министерство на Даниел Лорер ще разполага с 403-ма чиновници.
 
Новите бюджети обаче са, меко казано, странни. Разходите за личен състав при Нинова се резервират съвсем на миналогодишното равнище – 46,5 млн. лева На този декор Лорер ще разполага единствено с 5,8 млн. лева за разноски за личен състав.
 
В тази разлика няма никаква логичност и евентуално става дума за неточност, разясниха пред „ Сега “ специалисти. Според тях бюджетът на ведомството на Лорер би трябвало да е към 3 пъти по-висок от актуалното равнище, а този при Нинова е нелогично огромен. Потвърждават го и грубите сметки за средномесечен разход за щатна численост – при Нинова, за 399 чиновници, сметката демонстрира 9711 лева разход на месец на щат, при Лорер – 1199 лева
 
На този декор новото министерство на електронното ръководство ще разполага през 2022 година за личен състав с 18,2 млн. лева, демонстрира още проектобюджетът. Министър Божидар Божанов е предложил структурата да работи с 66 щатни чиновници.
 
Изготвянето на новите устройствени правилници и структурните разбърквания в изпълнителната власт бяха една от аргументите за закъснение на проектобюджет 2022, тъй като няма по какъв начин да се приема бюджет без ясна конструкция на министерствата. Правителството даде краен период от 28 януари за правене на съответните промени в правилниците и съответните закони, свързани със структурните промени. Асен Василев изясни, че по линия на разноските за заплати бюджети няма да се усилват, а възнагражденията могат да порастват единствено в границите на икономии. 
 
ОТГОВОР
От икономическото министерство изпратиха в отговор позиция, от която излиза наяве,че грубите сметки за заплатите не излизат, тъй като числеността на личния състав във второстепенните разпоредители на министертството отвън централната администрация е огромна - 1193 души. Те не са включени в калкулацията. В. "Сега " сервира опрощение за тази неточност. Това не изяснява за какво бюджетът на министерството не понижава по отношение на м.г. при орязване на 226 щата и прехвърлянето им към Лорер, не излиза наяве и за какво бюджетът на министерство на нововъведенията е толкоз дребен.
 
Източник: segabg.com
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР