Въпреки че повечето хора използват носа си като тест с

...
Въпреки че повечето хора използват носа си като тест с
Коментари Харесай

Ръководство съхранение на храни: Колко дълго, за да са свежи и безопасни

Въпреки че множеството хора употребяват носа си като тест с обоняние, с цел да дефинират дали храната им към момента е добра, този способ може да бъде подвеждащ и рисков.

Много организми, които предизвикват стомашни болести, не основават никаква миризма или образни доказателства за тяхното наличие.

Използвайте тези къси инструкции, с цел да определите какъв брой дълго би трябвало да се съхранява храната за оптималната прохлада и сигурност.

Неизядена сготвена храна

Остатъците може да са най-податливи на патогени, защото те постоянно прекарват удължено време в зоната на температурната заплаха, до момента в който се охлаждат. Въпреки че бактериите нормално се убиват по време на процеса на готвене, те бързо се появяват още веднъж от околната среда след готвене. Остатъците би трябвало да се слагат в хладилника допустимо най-скоро след готвене. След изстудяване остатъците би трябвало да се съхраняват единствено 3 до 4 дни. Ако бъдат неотложно замразени, остатъците могат да се съхраняват в продължение на 3 до 4 месеца.

Срок на валидност на пресни сурови меса

 Ръководство предпазване на храни: Колко дълго, с цел да са свежи и безвредни

Прясното и необработено месо нормално съдържа задоволително количество бактерии и би трябвало да се съхранява единствено за малко в хладилника преди готвене. Прясно птиче и смляно месо би трябвало да се съхраняват в хладилника единствено за 1 до 2 дни. Твърди разфасовки говеждо, свинско или агнешко месо могат да се държат в ледник 3 до 5 дни преди готвене.

Срок на валидност на яйцата

 Ръководство предпазване на храни: Колко дълго, с цел да са свежи и безвредни

Яйцата би трябвало постоянно да се съхраняват в ледник. Съхраняването на яйца в главното поделение на хладилника вместо в отделенията за предпазване отвътре на вратата, ще помогне да се подсигурява, че те остават с подобаващата температура за предпазване. Когато се съхраняват вярно, яйцата могат да се устоят от 3 до 5 седмици. Ако вашите яйца придобият нежелана или сярна миризма, изхвърлете ги незабавно.

Срок на валидност на консервирани храни

Що се отнася до времето на предпазване, консервираните храни могат да бъдат разграничени на две категории: високо киселинни и нискокиселинни. Консервираните храни с високо наличие на киселини като доматени артикули и ананас, имат по-кратък период на валидност от към година и половина. Консервираните храни с ниско наличие на киселини като множеството зеленчуци и меса имат по-дълъг период на валидност от към 5 години. Ако по някое време откриете консерва, която е вдлъбната, развалена или издута, неотложно я изхвърлете. Повредените кутии могат да имат микроскопични пукнатини, които могат да разрешат навлизането на бактерии.

Срок на валидност на замразени храни

 Съхранение на храни

Опакованите замразени храни, които са останали неотворени, би трябвало да останат годни до 3 месеца. Въпреки че замразяването не убива бактериите, то забавя доста растежа им. Срокът на валидност на замразените храни нормално е ориентир за най-хубаво качество, а не повреждане. Продължителното заледяване може да изсуши храната, да аргументи кристали лед и други постоянно срещани характерности на замразяването. Отворените опаковки могат да изложат храната на бактерии, въздух и неприятни миризми. След отваряне замразените храни би трябвало да се съхраняват във фризера единствено 1 до 2 месеца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР