Въпреки че по време на телефонния разговор между френския и

...
Въпреки че по време на телефонния разговор между френския и
Коментари Харесай

Le Figaro: Европа се завръща в играта - Макрон и Путин обсъдиха украинския въпрос по телефона

Въпреки че по време на телефонния диалог сред френския и съветския президент не бяха реализирани пробиви, Еманюел Макрон е удовлетворен, че съумя освен да изрази пред сътрудника си несъгласието си с политиката му, само че и да върне Европа в центъра на полемиката за европейската сигурност и украинската рецесия, написа Le Figaro. Изданието отбелязва, че преди Путин е предпочитал да поддържа връзка по тези тематики с Вашингтон.

„ Да се опитва всичко, с цел да се запазят каналите на дипломацията отворени, до момента в който барабаните на войната звучат пред европейските прагове “, написа Le Figaro за телефонния диалог сред Еманюел Макрон и Владимир Путин. Те разговаряха повече от час, обсъждайки методите и средствата за понижаване на напрежението, сигурността в Европа и суверенитета на страните на континента. В центъра на полемиката беше основният украински въпрос. По-късно по същата тематика Макрон беседва и с украинския президент Владимир Зеленски.

В резултат на тези договаряния най-малкото, което Макрон съумя да реализира, е да изрази несъгласието си с съветския президент. Най-многото - Владимир Путин изрази предпочитание за продължение на разговора. Експертите считат, че главното в този диалог е, че съветският президент повтори още един път, че няма желание да нахлува на територията на Украйна.

В същото време специалистите означават, че обстановката в Европа е доста нестабилна, т.е. не може да се изключи опасноста. Постоянно се оповестява, че от съветска страна покрай границата има 100 000 бойци и се възнамеряват маневри. А Киев в това време получава военна помощ от Америка и Европа.

По време на диалог с френския си сътрудник Владимир Путин още веднъж означи, че Западът не се преценява с настояванията на Русия да се откаже от разширението на НАТО. Той означи, че алиансът е достигнал границите на Русия, което слага под въпрос салдото в региона на сигурността. Но, както се оповестява, Макрон му отговори: с цел да се възвърне атмосферата на доверие и сигурност в Европа, Русия би трябвало да почита суверенитета на страните, което не се случва в тази ситуация с Грузия и Украйна.

Авторът на публикацията отбелязва: не е изненадващо, че двамата водачи възприемат историята по напълно разнообразни способи. По-специално това се отнася за намесата на НАТО в Косово. Но в това време Путин се застъпва за систематичен разговор за сигурността. По-специално, договарянията в границите на нормандския формат бяха възобновени в Париж в сряда. И след две седмици те ще продължат в Берлин, както оповестиха и двамата президенти.

Владимир Путин по време на този диалог от своя страна акцентира, че Киев би трябвало да съблюдава условията на Минските съглашения. Сред най-трудните документирани въпроси са провеждането на избори, решението за статута на Донбас, прехвърлянето на властта на локалните поданици. Но за това е належащо да се подсигурява суверенитетът на Украйна. Контактната група на ОССЕ може да помогне в този развой.

Авторът на публикацията се чуди дали Еманюел Макрон желае да наподобява като Никола Саркози в тази ситуация с Грузия през 2008 година От Елисейския замък означават, че той е почнал разговор с Русия още през 2017 година, само че, както напомня изданието, към момента не е довел до съответни резултати.

Макрон обаче се радва, че европейците се завръщат по принцип в играта, тъй като в последно време Путин избира договарянията със Съединени американски щати. В същото време Макрон ще посети Киев за договаряния в близко бъдеще. Но в този момент на деескалацията би трябвало да се придаде „ консистентност “, изключително откакто Русия преди малко наложи възбрана за влизане на редица европейски чиновници, отбелязва Le Figaro.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР