Въпреки че новата електронна система за таксуване на пътниците в

...
Въпреки че новата електронна система за таксуване на пътниците в
Коментари Харесай

София пуска нов тип дневна карта в градския транспорт

Въпреки че новата електронна система за таксуване на пасажерите в градския превоз на София действа от над 2 месеца и макар че посредством нея пътуващите в рейсовете, трамваите и тролеите към този момент могат да се самотаксуват с банкови карти, едвам в този момент ръководещите в столица се заемат да регламентират безконтактното заплащане с дебитни и кредитни карти. Транспортната комисия в Столичния общински съвет одобри единомислещо предлагането на обединенията ГЕРБ-СДС и на ВМРО- " Атака " за въвеждането на еднодневна карта с агрегация за пътувания в публичния транспорт. Преди това същото направи и бюджетната комисия. Предстои появяването на новия превозен документ да се разиска и одобри и на сесия на СОС.

Терминът " еднодневна карта с агрегация " значи всички заплащания, които пасажерът е направил на новите сини валидатори в градския превоз с банковата си карта до среднощ на съответния ден, да се оформят като еднодневна карта за всички линии. В момента нейната цена е 4 лв.. „ По този метод пасажер, който е пътувал повече от 2 пъти в границите на 24 часа, ще заплати цената на еднодневна карта с агрегация, а не цената на билет за еднократно пътешестване за всяко пътешестване (чиято цена е 1,6 лева - б.р.) “, се споделя в претекстовете към признатия отчет.  

„ Технологичното решение за интерграция на еднодневната карта за всички линии е основаването на еднодневна карта с агрегация – това е превозен документ за един пасажер, годен до 24 часа на съответния календарен ден, издаван за повече от 2 пътувания, изработен с еднакъв елекронен притежател, допускащ агрегация. След привършване на деня се реализира еднократно агрегирано таксуване по съответната цена, съгласно осъществените и сполучливо валидирани с този притежател пътувания в границите на деня. Превозният документ еднодневна карта с агрегация се издава автоматизирано, без предварителна регистрация, при трета сполучлива валидация със същия притежател в границите на календарния ден, и е годен за всяка последваща сполучлива валидация на валидатор “, написа още в претекстовете към предложението.

Новото софтуерно решение икономисва старания на пасажерите в градския превоз, се споделя още в отчета. Вече няма да бъде належащо те сами да преценят кои превозен документ ще бъде по-изгоден за тях – дали еднодневната карта с агрегация или картата (билетът - б.р.) за еднократно пътешестване, защото системата ще прави това автоматизирано, се отбелязва в него. „ Сигурността, че ще пътуват по най-изгодната цена, би ги насърчила да употребяват градския превоз, като при повече от 2 пътувания пасажерите ще заплащат цената на еднодневна карта с агрегация. Чрез въвеждането на такава карта съотношението сред цената на транспортния документ и броя пътувания сензитивно понижава. Въвеждайки това новаторско решение, отпада нуждата от обмисляне на пътуванията и съобразяванията на пасажерите със съществуващите пунктове за продажба на транспортни документи “, се показва още в претекстовете на отчета.

Засега новата еднодневна карта с агрегация няма да може да се ползва в метрото на столицата, защото, както „ Сега “ неведнъж писа, в него новата така наречен билет система към момента не действа. Това значи, че пасажерите, на които се постанова да сменят наземния градски превоз с подземната железница, няма да могат да се възползват от преимуществата на еднодневната карта с агрегация.   

Електронната билет система заработи през май т.г в наземния градски превоз на столицата – рейсовете, тролеите и трамваите. За въвеждането й столичани чакаха 17 година и бяха изхарчени над 90 млн. лева Въпреки това на старта й стана ясно, че новата система не е напълно подготвена  и не е в оптималния си тип, с цел да донесе на софиянци всички изгоди, поради които се основава. Всичко това се случи макар предизборните обещания на кмета Йорданка  Фандъкова, че тикет системата ще е изцяло готова най-късно на 1 януари 2021 година Засега столичната администрация няма отговор и на въпроса дали ще се въведе друга цена на билетите за по-кратките и по-продължителните пътувания. Неотдавна от ГЕРБ оповестиха, че комисия занапред ще взема решение каква да е новата тарифна политика на градския превоз в София. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР