Въпреки че МОК разреши на руските спортисти да участват на

...
Въпреки че МОК разреши на руските спортисти да участват на
Коментари Харесай

Руски атлети в Париж – нулев шанс

Въпреки че МОК позволи на съветските спортисти да вземат участие на Олимпийските игри в Париж с безпристрастен статут, това не трансформира нищо за спортистите от Сборная. Това акцентира шефът на Световната атлетика Себастиан Коу незабавно след известието на Международния олимпийски комитет.

В Русия дефинират, че „ английският функционер съвсем самичък унищожава съветската лека атлетика, макар че самият той се състезава на Олимпиадата през 1980 година в Москва по време на протеста и печели злато. В същото време, в острите си мнения по отношение на недопускането на руснаци, господин Коу се базира на „ съвсем единомислещата поддръжка на лекоатлетическото семейство “, което също поражда подозрения. ”

От МОК дадоха зелена светлина на спортистите от Русия и Беларус да започват с безпристрастен статут, само че въпреки всичко всяка интернационална федерация взема решение какви са личния спорт.

„ Може би ще видите някои неутрални спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж, само че не и в леката атлетика. Позицията в нашия спорт не се е трансформирала, тя е постоянна, призната е от изпълнителния комитет, съветът се придържа към нея. Това е съвсем единомислещо подкрепено от атлетическото семейство “, разяснява Коу по време на Съвета на Световната атлетика в Монако.

Според него организацията, която ръководи, не изпитва никакъв напън по отношение на решението на МОК да одобри руснаци и беларуси, защото олимпийската среща на върха преди този момент удостовери целта на интернационалните федерации по този въпрос.

„ Имаме закрепена позиция и тя не се е трансформирала. Вземаме решение в полза на нашия спорт “, сподели Коу. В същото време той добави, че въобще не наподобява като човек, който може да бъде подложен на напън.

В Русия също по този начин дефинират, че Коу има русофобската позиция още от стъпването си като в първи мандат като президент на Световната атлетика, тогава ИААФ.

„ Русофобската позиция на господин Коу не е загадка за никого. Именно при него най-строгите наказания бяха приложени към Всеруската федерация по лека атлетика, се споделя в разбор по въпроса на „ Спорт експрес ”. - Освен това изборът му през август 2015 година на поста президент на организацията на практика съответства с началото на невиждан напън върху съветската лека атлетика. Още през ноември 2015 година Руската федерация беше лишена от правата си и от този момент руснаците в „ кралицата на спортовете “ се показват единствено в безпристрастен статут или въобще не. По този метод съвсем всички съветски спортисти пропуснаха Олимпиадата през 2016 година в Рио де Жанейро, единственото изключение беше състезателката в скока на дължина Даря Клишина, а единствено 10 съветски спортисти получиха право да участват на Игрите в Токио през 2021 година Това обаче не попречи на Мария Ласицкене (скок височиина) да се окичи със златото, а на Анжелика Сидорова (овчарски скок) да завоюва среброто. ”

С началото на съветското настъпление в Украйна, в сходство с рекомендациите на МОК, от Световната атлетика неотложно в профил руснаците с безпристрастен статут от интернационалните надпревари. При смекчаването на наказването тази пролет от МОК в атлетиката не последваха този образец.

„ Малко евентуално е съветски и беларуски спортисти да стигнат до Олимпиадата. Съветът на Световната атлетика зае ясна позиция, доста ще се изненадам, в случай че се промени. Направихме това за честността на надпреварата. Разбира се, ще следим обстановката, имаме работна група. Много малко евентуално е обстановката да се промени поради протичащото се в Украйна “, съобщи още Коу.

Миналата седмица Съветът на Световната атлетика утвърди състава на работната група, която по-специално ще се занимава с въпросите на глобите против руснаците и ще прегледа изискванията, при които те ще имат опция да се завърнат на интернационалните надпревари. Но по всичко проличава, че Световната атлетика няма да разреши на руснаците да се състезават в скоро време. 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР