Въпреки че може би е малко рано за т.нар. “празнични

...
Въпреки че може би е малко рано за т.нар. “празнични
Коментари Харесай

2017-та година е рекордна по брой изведени спътници в орбита!

Въпреки че може би е малко рано за така наречен “празнични ” публикации, които по традиция обявявам на страниците на КОСМОС БГ и в които давам взор към идната година и върша преглед на изминаващата, някои забавни обстоятелства към този момент излязоха, въз основата на които можем да оценим сегашната 2017-та година.

Казано в резюме, сателитната промишленост процъфтява! Това е изключително годно за сферата на дребните спътници. Съгласно отчета, оповестен от влиятелния софтуерен и иновационен център Catapult, в интервала сред юли и септември 2017-та година са изведени общо 83 дребни спътника (като под “малък сателит ” се схваща подобен, тежащ под 500 килограма). За цялата 2017-та броят на изведените дребни спътници е 273, с което е строшен предходният връх от 2014-та година, когато бяха изведени 202 дребни спътника.

“До края на 2017 година чакаме общия брой на изведени дребни спътници да надвиши 300, основано на предстоящите изстрелвания. Това е индикатор какъв брой бурно пораства тази част от бранша и ние считаме, че от 2017 до 2020 година ще бъдат изстреляни най-малко 1 300 дребни спътника ”, оповестява Флориан Деконик, един от съавторите на отчета.

Докладът също по този начин проучва бранша на дребните ракети, който ще разреши по-чест достъп до профилирани орбити. Говорим за ракети, които ще имат товароподемност от не повече от 500 кг до околоземна орбита. Разработваните ракети ще употребяват разнообразни способи за постигане до космоса: 65% от тях ще разчитат на отвесно изстрелване, 11% – на хоризонтално, което включва извеждането от борда на аероплан, 10% търсят различни способи като да вземем за пример извеждане от балон.

Като умозаключение можем да кажем, че 2017-та година е рекордна във връзка с общия брой изведени спътници (независимо от размера им, дребни или големи).

За повече информация: Catapult

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР