Въпреки че космическият телескоп Джеймс Уеб привлича по-голямата част от

...
Въпреки че космическият телескоп Джеймс Уеб привлича по-голямата част от
Коментари Харесай

Това може да е една от най-подходящите планети за живот на извънземни

Въпреки че галактическият телескоп Джеймс Уеб притегля по-голямата част от светлините на астрономическите прожектори в наши дни (и има защо), той надалеч не е единственият инструмент, който учените употребяват, с цел да откриват скрити скъпоценни камъни в голямата празнина на космоса.

Примерен случай: астрономите от университета в Бирмингам преди малко видяха двойка далечни планети „ супер-Земя “, обикалящи към слаба звезда алено джудже на към 100 светлинни години от Земята. И една от тези планети има капацитета да бъде един от най-обитаемите извънземни светове, които в миналото сме откривали.

Домакинът, LP 890-9, е бил сносно изследван. Всъщност една от неговите планети, LP-890-9b, към този момент беше разпозната от спътника за проучване на директни екзопланети (TESS) на НАСА. Последващи наблюдения благодарение на наземните телескопи SPECULOOS в Чили, траяли повече от 600 часа, доведоха до откриването на неговия доста по-интригуващ брат: SPECULOOS-2c (бивш LP 890-9c).

Новите открития са разказани в детайли в нова публикация, оповестена в Astronomy & Astrophysics. Усилията ни да открием извънземен живот не са стигнали ​​до на никое място. Тази нова тактика може да промени това. Защо SPECULOOS-2c е толкоз огромна работа? Той се намира тъкмо в средата на обитаемата зона на LP 890-9 – районът към звездата, където се счита, че температурите са задоволително умерени, с цел да разрешат на течната вода да остане постоянна на повърхността. А където има вода, има капацитет за преуспяване на живот.

Всъщност създателите на проучването считат, че SPECULOOS-2c може просто да е втората най-обитаема планета в историята, след TRAPPIST-1e (40 светлинни години от Земята). Това не значи, че е обезпечено SPECULOOS-2c да е приютил живот или даже да има способността да одобри живот.

Има някои странни особености, които го вършат много друг от Земята. Първо, радиусът на планетата е с към 40 % по-голям от този на Земята (оттук и прозвището „ супер-Земя “). Освен това е приливно заключен, което значи, че едната му страна е непрекъснато обърната към своята водеща звезда. Освен това нямаме визия дали има атмосфера, която може да накара всички извънземни същества на повърхността да се усещат свръх топли. Но нито една от тези черти не нарушава способността на планетата да бъде хазаин на живот.

Инструмент като телескопа Webb може да е в положение да разбере дали съществува атмосфера на SPECULOOS-2c. Новите открития сигурно ще насърчат НАСА и други да отделят известно време за решение на въпроса.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР