Въпреки че качеството на въздуха в Европа се подобрява, нивата

...
Въпреки че качеството на въздуха в Европа се подобрява, нивата
Коментари Харесай

Нивата на замърсяване на въздуха в ЕС остават високи

Въпреки че качеството на въздуха в Европа се усъвършенства, равнищата на замърсяване остават високи, предизвестяват от Европейския съюз. Според отчет на организацията за околна среда 27-те не съумяват да следват нито личните си стандарти, нито тези на Световната здравна организация.

“Има, несъмнено, доста замърсители на въздуха, само че фините прахови частици са най-сериозният и нездравословен подобен и имаме положителни причини за това. По последни оценки 253 хиляди смъртни случая може да бъдат приписани на този замърсител. Превенция може да има с верните ограничения ”, сподели Лена Ила-Мононен, шеф на Европейската организация за околна среда.

Между 2005 година и 2021 година броят на смъртните случаи, свързани с разпространяването на фини прахови частици, е намалял с 41%. Замърсяването с азотен диоксид е довело до гибелта на повече от 50 хиляди души. А краткосрочното излагане на озон е предизвикало близо 22 хиляди смъртни случая. 

В градска среда превозът е главен източник на замърсяване. Отоплението с твърдо гориво също въздейства на качеството на въздуха. А това води и до повече болести.

“В най-тежкия случай се стига до болести, които бързо водят до гибел. Като да вземем за пример рак на белите дрОбове. Важно е да се означи, че нашият отчет за първи път преглежда по-подробно болесттите и въздействието на мръсния въздух върху астма и хронични сърдечни заболявания. В Европа качеството на живот в доста връзки се въздейства от замърсяването на въздуха ”, добавя Лена Ила-Мононен.

Европейската организация за околна среда акцентира още, че изменението на климата, и по-специално покачването на температурите в градовете, заплашва здравето на европейците.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР