Въпреки че имаме изключително разнородна коалиция, която допреди два месеца

...
Въпреки че имаме изключително разнородна коалиция, която допреди два месеца
Коментари Харесай

Даниел Лорер с важно уточнение как и при кого отиват 40 лв. помощ на ден за бежанец от Украйна

Въпреки че имаме извънредно разнородна коалиция, която допреди два месеца в българския политически живот беше немислима, тази четворна коалиция сполучливо преодолява трудности след трудности. Това съобщи в студиото на Нова телевизия министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

" Настоящата война на Русия против Украйна е извънредно предизвикателство за сътрудниците от Българска социалистическа партия. За нашите сътрудници от Българска социалистическа партия тази война с Украйна форсира по-скоро тяхната интеграция към актуалния европейски живот и това е отлично. Поради това обединението върви сполучливо напред ", добави той.

" Когато до нас има война - това безспорно трансформира всички проекти на света. В оптимистичния сюжет - войната свършва до месец, след което стартира интензивно възобновяване, както се случи след Коронавирус рецесията. В другия - войната се протака и ние като общество би трябвало да сме подготвени да бъдем всички дружно - и ръководещи, и опозицията да работим за стабилността ", разяснява Лорер.

Министърът изясни, че прогнозата за инфлацията е доста сходна на това, което споделя Европейската централна банка и френският министър на стопанската система.

" Инфлация евентуално ще има и тя ще се успокои, в случай че се успокои въобще, към края на годината ", посочи той.

Война от подобен мащаб на европейска територия е потрес за целия Съюз. Този потрес е изписан по лицата на дамите и децата, които са оставили мъжете да се бият за свободата на страната си, разяснява Лорер. Той изясни какви ограничения ще предприеме страната за бежанците, идващи от Украйна.

" Идеята е Агенцията за бежанците да се разположи по границите, уповавам се към този момент мобилните екипи да са достигнали, тъй че всеки, който влиза в страната да получи такава регистрация ", сподели министърът.

Лорер уточни, че регистрацията в статута на краткотрайна протекция е общоевропейска и важи за всички украински бежанци, идващи на територията на Европа. " Те ще могат да получават всички права и на трудовия пазар, и на обществените, и на здравните системи за избран интервал от време, до момента в който важи статутът на краткотрайна протекция ", акцентира той.

Министърът посочи, че украинските жители имат цялостна независимост на напредване в Европейския съюз. Временната протекция не ги лимитира, а документи не се задържат. " Мярката е напълно филантропична, с цел да се облекчи страданието ", съобщи Лорер.

Коментар той направи по отношение на периода от три месеца за средствата, които ще бъдат предоставяни. " Ние сме подготвени да удължим тази мярка, в случай че се постанова. Заедно с това се надяваме, че дипломацията и икономическият напън върху Русия ще надделеят и спорът ще завърши до тогава ", счита министърът на нововъведенията и растежа.

При идване на украинците на границите ни Лорер съобщи, че хората биват упътвани. " По време на регистрация чиновниците на Агенцията за бежанците, установявайки къде желаят да отидат, ще им кажат къде се намират центровете по градове ", изясни той. Допълни, че Щабът за бежанците приготвя обединен портал, където ще бъде налична такава информация.

40-те лв. Лорер изясни, че са мярка, която планувана за този, който настани украинските бежанци. " Той би трябвало да бъде юридическо лице и да бъде записано в Министерството на туризма, с цел да може да си получи парите най-после на всеки месец, въз основа на това какъв брой бежанци е настанил при себе си ", съобщи министърът.

Той добави, че самите бежанци не взимат парите на ръка. " Други европейски страни имат противоположната мярка - механизми да раздават помощи на самите бежанци. Ние не го вършим по този начин. Засега в България няма планувана директна финансова помощ към самите бежанци ", акцентира Лорер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР