Въпреки че до последно не се знаеше ще има ли

...
Въпреки че до последно не се знаеше ще има ли
Коментари Харесай

Гей парад в Белград: Бой, е*@не и сръбска музика

Въпреки че до последно не се знаеше ще има ли през днешния ден гей церемониал в сръбската столица, събитието въпреки всичко се състоя — с променени  маршрут и начален час и в камерен състав.

Очаквано събитието беше придружено с голям брой прояви на принуждение, макар бутиковия му формат. По оценки на наблюдаващи в Европрайд 2022 — най-голямото европейско събитие, отдадено на ЛГБТ хората, на което Белград е хазаин за първият път, са се престрашили да се включат към 1000 души, доста от които чужденци.

Ранният следобяд стартира със конфликти, провокирани от съперници на прайда. Недоволен духовник беше арестуван, откакто удари с бутилка оператора на телевизия N1. По-късно Асоциацията на сръбските публицисти изиска ефикасни дейности от страна на полицията и прокуратурата поради нападението на журналиста, отразявал събитието.

Минути след 15 ч. се вижда мощно полицейско наличие, което е на улиците, с цел да обезпечат шествието на Европрайда.

Въпреки по-ранната възбрана за осъществяване както на похода Europride, по този начин и на различното шествие в поддръжка на “трациционните полезности ”, пратеникът на немското държавно управление по въпросите на LGBT Свен Леман разгласи, че министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич е декларирала, че шествието като част от прайда ще се организира. Вероятно за решението й е спомогнала срещата й с европейски дипломати по-рано през днешния ден.



След него сръбският вътрешен министър Александър Вулин заявява, че полицията няма да толерира принуждение по улиците на Белград, нито ще има противозаконни шествия.

Въпреки това, до 15 ч. чиновниците на Министерство на вътрешните работи към този момент бяха задържали 31 души за нарушение на публичния ред и спокойствието в столицата.

„ Министерството на вътрешните работи още един път предизвестява всички, че няма да толерира никакво принуждение по улиците на Белград и че прецизно ще ползва закона и решенията на способените органи и съдилища. Както оповестиха от Министерство на вътрешните работи и потвърдиха от Административния съд, няма да има противозаконни шествия, както и няма да се позволява застрашаване на персоналната и имуществената сигурност на който и да било “, предизвести Вулин в изказване.

Друг случай стана край постройката на РТС, когато две девойки се приближиха до стачкуващите, с цел да снимат събитията. 

Веднага по-късно човек изскочил от тълпата и почнал да ги удря по главите, оповестява публицист, станал очевидец на случая.

По същото време група съперници на Европрайда се събраха на ул. “Ресавска ” пред полицейския кордон. Някои от тях държат икони в ръце и пеят.

Друга група пред кордона на ул. “Таловска ” наскърбява кореспондентка, като й споделят, че “тя може да се разхожда като педалите, само че те не могат ”.

Точно в 16 ч. пред храм “Свети Сава ” се събира група съперници на Европрайда. Според фотографията, оповестена от медиите, е ясно, че става дума за младежи и младежи.



В същото време уредниците на гей парада от ограничения за сигурност трансформираха стартовата точка на шествието. Започват да се събират първите участници в шествието.

Противници на прайда има на всички места по маршрута, само че полицията не го позволява до ул. “Косовска ”. Пред Скупщината по високоговорител звучат църковни  песни. Чуват се крясъци „ Бог да пази Сърбия, амин “, „ Христос измежду нас – има и ще бъде “. Освен това те в един глас започнаха да четат молитвата „ Отче наш “.

Към 16,20 на събитието идва и Тобиас Флесенкемпер, началник на Делегацията на Съвета на Европа, който незабавно се сблъсква със суровата реалност в сръбската столица — съперниците на прайда са нахлули измежду група хора, пристигнали на шествието, тъпчат флага на ЛГБТ общността и хвърлят бутилки по полицията и публицистите.



Минути по-рано сръбско придвижване “Двери ” декларира, че ще подаде наказателна тъжба против министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич. Според тях налични са учредения да се подозира, че

министър председателят е направил няколко незаконни действия в нарушаване на решението на Административния съд за възбрана за шествията по време на Европрайд.

Към 16,30 ч пред постройката на Конституционния съд в Белград, откъдето потегля шествието, са се събрали едвам стотина ЛГБТ деятели. Освен обичайните флагове, поради дъжда носят чадъри в цветовете на дъгата.



Министърът на вътрешните работи Александър Вулин посещава маршрута, по който би трябвало да се организира Европрайд. Става ясно, че четирима мъже, които по-рано са ритали чиновници на Министерство на вътрешните работи на пред постройката на Народното събрание на Сърбия, са арестувани по разпореждане на Висшата прокуратура в Белград.

Това не пречи да се стигне до следващо сборичкване сред почитатели и полиция. Използван е и сълзотворен газ, оповестяват медиите.

В 17 ч към прайда се причислява и Милица Джурджич, партньорката на сръбския министър председател Ана Бърнабич.



Партньорката на сръбския министър председател Ана Бърнабич (вдясно)

По същото време телевизия N1 оповестява, че въргал е станал покрай бул. „ Освобождение “, като огромна група служители на реда са се втурнали към мястото на случая, а прочут брой млади мъже са били изтласкани в парка. Част от съперниците на гей парада са се насочили към двора на инфекциозната клиника, като преди този момент са замеряли униформените с пиратки, бомбички и факли.

В 17:30 ч., Европрайд походът стартира след послание на уредниците. Участниците в шествието са към 1000. Директорът на събитието Марко Михайлович оповестява, че

полицията е затворила всички входни пунктове за Европрайда заради контрамитинги.

Към събитието се причислява и посланикът на Съединени американски щати в Сърбия Кристофър Хил. Някои от натрупалите се носят транспаранти “Мразят ни, тъй като миришем на обич ”, “Обичай близък си както себе си ” и формалния девиз „ Време е за смяна! “. Време е за Европрайд в Белград ”.



На гей парада се отби и посланикът на Съединени американски щати в Сърбия Кристофър Хил

Камбаните бият от църквата “Св. Марко ”, група хора стоят начело, а събралите се на прайда дават отговор с подсвирквания и крясъци “секс, секс ”. Един съперник на прайда е задържан.

По прилежащите улици са ситуирани железни загради и никой не може да минава, с изключение на хората, които живеят там. Група полицейски коли са в подготвеност, преди минути е имало следващ конфликт на прилежаща улица.

Шествието на членове и симпатизанти на ЛГБТ приключи към 18 ч часа на стадион “Ташмайдан ”, където са концертите на локални реализатори. Въпреки неприятните метеорологични условия, присъстващите се любуват на осъществяването на една от най-популярните артисти от младото потомство.

По-късно министър председателят на Сърбия Ана Бърнабич се обърна към обществеността на изключителна конференция, по време на която акцентира, че

по улиците на Белград по време на прайда е имало към 5200 служители на реда и че всичко е минало добре, без огромни произшествия и пострадвания.

„ Бавно завършваме тази сложна и изпълнена с провокации седмица, довечера желая да изразя своята персонална признателност и благодарността на държавното управление на Република Сърбия към жителите, тъй като демонстрираха схващане и угриженост към страната “, сподели министър-председателят в обръщението си.

Тя уточни, че болшинството от жителите са спазили рекомендациите за мир и непоклатимост и че с помощта на тях денят е минал без огромни произшествия.

„ Дължим специфични благодарности на службите за сигурност, тъй като те са тези, които подсигуряваха, че Белград през днешния ден е безвреден град и че потушиха случаите, които имахме “, сподели Бърнабич.

„ Днес към 5200 членове на МУП бяха проведени по улиците на Белград. Имахме по-малък брой произшествия и спор с избрани групи в парка " Караджорджев ". Служителите на Министерство на вътрешните работи подсигуряваха, че тези произшествия няма да се разпространят “, изясни министър председателят.

Тя сподели още, че 64 бунтовници са задържани, а 10 служители на реда са леко ранени.

Тя добави, че макар провокациите в Белград са се състояли повече от 130 разнообразни събития, без огромни произшествия, като акцентира, че това е добър имидж на жителите, само че и на службите за сигурност.

„ За мен това е обликът на Белград и Сърбия. Показахме, че сме сериозна страна, която държи на думата си, има вяра и почита своите институции, само че и правата на всички жители. Направихме всичко, което се случи по най-хубавия метод, в този момент се обръщаме към по-важни и по-големи неща, както подготовката за зимата, по този начин и интернационалните връзки “, сподели Бърнабич и разгласи заминаването си за Лондон в неделя.

Тя акцентира, че тематиката за Европрайд не е трябвало да бъде обект на разногласия и разцепление в нацията ни, а сме останали единни и солидарни.

На въпрос за какво не участва на парада, тя сподели, че счита, че мястото й в този миг е някъде другаде.

Сърбия е отворено, толерантно общество и страна, в която всеки е добре пристигнал, сподели по-рано през днешния ден министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич и уточни, че и тя, и координаторът на Europride Горан Милетич са знаели, че няма да е елементарно, когато едно общество върви посредством радикални промени, " промени към по-добро ".

(По материали на сръбските медии)
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР