Въпреки безпрецедентната ситуация заради пандемията и разработването на средства за

...
Въпреки безпрецедентната ситуация заради пандемията и разработването на средства за
Коментари Харесай

Проф. Асена Сербезова: С ваксинирането по-бързо ще стигнем до висок процент обществен имунитет

Въпреки невижданата обстановка поради пандемията и създаването на средства за отбрана от доста компании, процесът на имунизиране на популацията у нас можеше да се провежда по-добре . В това се включват декларирани количества, дати на доставка, определянето на минимални ресурси, логистика, както и отчитането желанията на хората. Не на последно място би трябвало да отчитаме смисъла на връзката пред и с обществото – да има поредни, непротиворечиви послания на наличен език. Това разяснява пред Радио София проф. Асена Сербезова , ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

„ Сега берем плодовете на недоверието и на незадоволителните вложения в опазването на здравето и здравната култура през последните години. “

Положителното е, че се вижда нараснал интерес към имунизирането. Трябва обаче институциите да са съдия в инфодемията , да се подава достоверна и ясна информация. Регулаторните органи са длъжни и да коментират. За всеки препарат би трябвало да се гледа съотношението риск-полза. И преди са спирани или ограничавани лекарства за повече проучвания на сигурността. Гражданинът, пациентът ще спомага, в случай че е задоволително осведомен, добави проф. Сербезова.

По думите й има директна връзка сред имунитета и душeвността . Знанията са условия за по-добро психическо положение. В взаимозависимост от самостоятелните ни характерности страхът и суматохата могат да усложнят обещано заболяване от два до 100 пъти.

Експертът напомни, че СЗО предлага основаването на към 70% публичен имунитет . Ваксинирането оказва помощ той да се реализира по-бързо, в сравнение с създавания по натурален път, посредством преболедуване.

Чуйте целия диалог на Катя Василева с проф. Сербезова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР