Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) напреднаха средно с 1,4 километра

...
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) напреднаха средно с 1,4 километра
Коментари Харесай

Британското разузнаване: На фронта някои руснаци се държат, други бягат в безпорядък, та е рано да се каже…


Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) напреднаха приблизително с 1,4 километра в Бахмутското направление единствено за миналото денонощие, заяви организация Укринформ, която се базира на полковник Серхий Черевати, представител на Оперативно командване „ Изток “.

По данни на Черевати единствено край Бахмут украинските сили са унищожили 138 противников военни, ранили са 236 и са взели 1 заложник. Унищожени са самоходна гаубица, безпилотен летателен уред и друга бойна техника. Черевати прибавя, че в региона на Бахмут съветските агресори са нанесли 8 въздушни и 330 артилерийски удара и са създали опит да контраатакуват украинските бойци. Неуспешен.

Точни данни за това по какъв начин се развива обстановката на фронта сега не могат да бъдат получени заради динамичната обстановка, отбелязва БиБиСи. По традиция украинското командване не дава информация, до момента в който тя не е изцяло сигурна. В същото време съветските военни, които по принцип непрестанно оповестяват за гръмки победи, през днешния ден употребяват най-вече общи формулировки.

Зам.-министърката на защитата на Украйна Хана Маляр обаче през днешния ден си разреши да разгласява фотография, на която тя се усмихва, застанала до зам.-командира на 35-а бригада Серхий Олейник. „ Четем свежи сводки от бойното поле. Настроението е положително “, написа Маляр в своя телеграм-канал. По рано тя удостовери и за сполучливото контранастъпление край Бахмут.

Британското министерство на защитата също отбелязва, че на някои сектори от фронта ВСУ са „ постигнали забележителен напредък и са раздрали първата линия на съветската защита “. В други региони настъплението върви по-бавно, оповестяват от Лондон

В същото време съветските държавни медии настояват, че на Запорожкия фронт пробиви няма. „ Поредната щурмова вълна на съперника към нашите позиции нямаше триумф. През нощта линията на фронта на практика не се промени “, написа кореспондентът на тв канала „ Россия “ Евгений Поддубни.

Кремълските комантатори обаче признават, че Украйна „ ловко употребява своите мощни страни и незадоволителната плътност на нашите съединения “. „ Тяхната западна техника има превъзходна нощна оптика. И да се движат могат, и да водят наблюдаване по едно и също време с това, и да се прицелват, и да управляват точността на огъня. Затова съперникът натъртва на нощния пердах “, отбелязва репортерът на „ Россия “ Александър Сладков.

Действията на съветската страна към този момент не могат да се оценят обективно, оцени обстановката английското разузнаване. „ Някои съветски подразделения организират ефикасни отбранителни маневри. В същото време други изоставят своите позиции и бягат в хаос “, обобщават британците.

В последните часове зачестиха известия за съществени загуби измежду съветските войски, които, отстъпвайки, се натъкват на личните си минни полета, заяви БиБиСи.

В същото време украинският президент изглеждаше спокоен, само че не еуфоричен на взаимната си конференция с канадския министър председател Джъстин Трюдо.

Непрекъснато съм по отношение на нашите командващи на другите посоки – Сирски, Тарнавски, Москальов, Наев, Залужни. Всички са настроени положително. Това му предайте на Путин “, отговори сбито на публицистите Володимир Зеленски във връзка напомнянето, че съветският деспот нощес разгласи, че украинското нахлуване няма триумф.

„ В Украйна се организират контранастъпателни и отбранителни дейности. На какъв етап са – няма да ви кажа в елементи. Но считам, че скоро всички ще го почувстваме. Аз не бих се доверявал на телеграм-канали и на Путин. Аз се поверявам на нашите военни “, съобщи Зеленски на конференцията, на която стана ясно, че Канада дава още 375 милиона $ военна помощ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР