Въоръжените сили на Украйна са готови да започнат контранастъпление в

...
Въоръжените сили на Украйна са готови да започнат контранастъпление в
Коментари Харесай

Защо в Киев заговориха за контраудар по Артьомовск

Въоръжените сили на Украйна са подготвени да стартират контранастъпление в региона на Артьомовск в близко бъдеще. Това публично обявиха високопоставени украински военни. Каква е вероятността врагът да успее да концентрира ударен пестник в прилежащите на Артьомовск градове и по какъв начин може да му противодейства съветската войска?

Командващият Сухопътните войски на ВСУ Александър Сирски заяви за настъплението на източната формация на украинските войски в региона на Артьомовск. „ Основните сили на Руската федерация в това направление са представители на ЧВК „ Вагнер “, напомни той, като добави, че съветските щурмови отряди сякаш „ изчерпват парата “.

„ Много скоро ще се възползваме от тази опция “, продължи Сирски. Според него една от главните сили на ВСУ в региона е 24-та артилерийска бригада “Цар Данаил ”, 80-та десантна бригада, както и елементи от 93-та, 10-та, 57-ма и 5-та бригада. Изявлението последва ден след визитата на Владимир Зеленски край Артьомовск.

По-рано немски танкове “Леопард ” бяха видяни в Артьомовско направление, сподели Ян Гагин, консултант на изпълняващия длъжността глава на ДНР Денис Пушилин. Той означи, че броят на украинските бойци в региона на град Часов Яр, откъдето ВСУ от време на време се пробват да контраатакуват Артьомовск, може да бъде десетки хиляди души. Въпреки това, добави Гагин, в този момент Артьомовск е на практика блокиран от съветските сили.

Подполковник от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко също сподели, че идване на подразделения на ВСУ е видяно в Григоровка, Богдановка и Калиновка северозападно от Артьомовск. Според него военните са ситуирани в домовете на цивилни, като заемат освен празните къщи, само че и тези, в които живеят хора.

Ситуацията към Артьомовск, за който от дълго време се водят яростни борби, принуди създателя на ЧВК “Вагнер ” да направи изказване. „ В края на март – началото на април врагът възнамерява да стартира широкомащабно нахлуване и да нанесе флангови удари, с цел да отсече частите на ЧВК „ Вагнер “ от главните сили на въоръжените сили на Руската федерация “, сподели той в изказване.

В тази връзка той изиска да се вземат всички нужни ограничения, тъй че спирането да не се случи, в противоположен случай то " ще докара до отрицателни последствия за СВО ". В отчета се отбелязва още, че съответните проекти на ВСУ за контранастъпление са предадени на управлението на армията. В началото на март също беше обявено за скупчване на противников сили в региона на Артьомовск. Става дума за четири групировки: 67-а бригада в Славянск, 81-ва и 66-а бригада в Северск и по една бригада в Константиновка и Часов Яр.

Експертната общественост също позволява, че съперникът може да предприеме настъпателни дейности в и към Артьомовск. Друго нещо е, че даже при положение на сполучлив сюжет за ВСУ, по-нататъшното придвижване на украинските войски ще бъде на практика блокирано.

„ Натрупването на запаси на ВСУ в градовете Константиновка и Часов Яр, както и на други места наоколо до фронта, демонстрира подготовката на ВСУ за офанзива. Но те са принудени да включат запаси в борба и да изгубят част от формированията в защитата на Богдановка, Орехово и Василевка “, сподели военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„ Идеята на врага евентуално е да нанася удари там, където се съединяват частите на ЧВК „ Вагнер “ и съветските въоръжени сили. Но ние към този момент направляваме към 70% от Артьомовск. Бойците на Вагнер се движат в южната и северната част на града. Контраатаката на ВСУ можеше да бъде сполучлива, в случай че беше почнала преди нашите елементи да доближат източния бряг на Бахмутка. Но не и в този момент ”, изясни специалистът.

„ Най-опасната обстановка е на север от града, откъдето врагът най-вероятно ще се опита да нанесе удар. Ето за какво ЧВК се стреми допустимо най-скоро да затвори обръча към града, с цел да може част от бойците да се извърнат към външната страна на „ котела “, с цел да отхвърлен възможен пробив. Те се надяват, че частите на съветската войска ще покрият фланговете ”, написа военният сътрудник на “Комсомолская истина ” Александър Коц.

„ Предвидената посока на офанзивата е от Славянск и Краматорск. За Киев е витално значимо да пробие фронтовата линия, защото зад Артьомовск минава външният защитителен силует на агломерацията Славянск-Краматорск, по вододела на канала Северски Донец-Донбас. Намира се на рид, който се спуска към Славянск и Краматорск “, счита той.

„ В същото време самият ход на военните дейности обрисува вероятността за нашето хипотетично нахлуване. Това обаче може да стане единствено в случай че „ музикантите “ интензивно и хармонично взаимодействат с частите на съветската войска “, отбелязва Коц.

В същото време депутатът от ДНР Владислав Бердичевски се съмнява, че врагът ще успее да провежда съществено контранастъпление. Според него ВСУ могат да се опитат да деблокират групировката си в града или да употребяват обстановката в региона на Артьомовск, с цел да отклонят вниманието от други сектори на фронта.

„ Разбира се, в този момент времето е удобно за такива маневри: земята е изсъхнала и няма мъгла и превалявания, които да пречат на работата на дроновете. За пълномащабно контранастъпление обаче единствено това не е задоволително. Освен това идната седмица още веднъж са обещани проливни дъждове “, добави той.

„ Като цяло от щаба на съперника се чуват най-различни изказвания, като се стартира от обстоятелството, че те ще стартират настъплението всеки миг и се стигне до разновидността, при който първо би трябвало да изчакат края на дъждовния сезон и едвам по-късно да стартират контранастъпление в региона на Артьомовск “, прибавя Онуфриенко.

" ВСУ обаче към момента не са съумели да спрат нашите бойци. Дотогава те ще би трябвало да стартират нещо от още по-неудобни позиции. Що се отнася до опциите за неотложно нахлуване, основните пътища са прерязани, много е мъчно да се напредва през калта, всичко това неизбежно понижава скоростта на придвижване и усилва вероятността от проваляне “, сподели той.

„ Допускам опит за удар там, където се съединяват щурмовите отряди на ЧВК и съветските въоръжени сили, някъде към Торецк. Но към този момент виждаме, че врагът в действителност не желае да направи това. Особено в този момент ВСУ имат проблеми коло Авдеевка. Главнокомандващият на украинската войска Валерий Залужни моли да трансферират насъбраните запаси там, с цел да спрат нашето нахлуване в региона и да избегнат повтаряне на обстановката в Артьомовск “, заключи Онуфриенко.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР