Външното ни министерство призова българите да не пътуват до Казахстан

...
Външното ни министерство призова българите да не пътуват до Казахстан
Коментари Харесай

В Казахстан е война: Протестиращи ползват войници за живи щитове, трима от тях обезглавени

Външното ни министерство прикани българите да не пътуват до Казахстан поради размириците в средноазиатската страна.

" Във връзка с всеобщите митинги и оповестяването на изключително състояние в Казахстан, Министерството на външните работи /МВнР/ предлага на българските жители да се въздържат от пътешестване до страната, както и от вътрешни пътувания в границите на нейната територия ", оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Към момента в българското посолство в столицата Нур Султан не са постъпвали данни за арестувани или потърпевши наши сънародници. Мисията ни следи обстановката и е в подготвеност за оказване на подпомагане при нужда, прецизират от Външно.

Българските жители, пребиваващи краткотрайно или непрекъснато в страната, следва да имат поради, че на територията на Република Казахстан са въведени голям брой ограничаващи ограничения, като е в действие и комендантски час сред 23.00 ч. и 7.00 ч.

При потребност от подпомагане, българските жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Нур Султан на следните телефони: +7 7172 90 15 15 и в извънработно време на телефонни номера +7 701 371 07 64, +7 701 313 25 67, осведомят от Министерство на външните работи.

Муеждувременно престрелките сред протестиращи и миротворческите сили на страните от съюза на ОДКБ не престават.

Трето тяло на обезглавен боен откриха силите на реда в Алмати. Още рано сутринта в страната дойдоха съветските военни елементи, а по-късно следобяд за Казахстан излетяха и 5 самолета Ил-76 от Беларус с беларуски военни подразделения.

Свои военни елементи в границите на контракта изпратиха и Армения, Киргизия и Таджикистан.

Протестиращи, хванали в плен казахски бойци, пък ги използваха като жив щит против военните елементи, които ги обстрелваха.

В днешния следобяд имаше престрелки по време на разчистването на централния площад на Алмати.

От вътрешното министерство на Казахстан предизвестиха, че силите на реда ще унищожават всеки, който не съобщи оръжието си, оповестява казахският филиал на Sputnik.

" Тези, които откажат да се предадат, ги чака заличаване ", се показва в изказването.

По-рано управляващите оповестиха, че се организира пречистване на центъра на Алмати от " нарушители и уредници на безредиците ". До момента най-малко 13 военни са починали, има жертви и измежду цивилните, ранените са стотици.

По-рано управляващите оповестиха, че се организира пречистване на центъра на Алмати от " нарушители и уредници на безредиците ".

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен беседва по телефона с външния министър на Казахстан Мухтар Тлеуберд. Блинкен е декларирал, че Вашингтон стои зад " конституционните права и свободи на средствата за всеобща информация " в страната, а също по този начин прикани за спокойно позволение на рецесията, при съблюдаване на човешките права, оповестява Държавният департамент.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР