Външният министър Сергей Лавров обвини Европейския съюз, че се опитва

...
Външният министър Сергей Лавров обвини Европейския съюз, че се опитва
Коментари Харесай

Лавров: ЕС няма да изтласка Русия от Централна Азия

Външният министър Сергей Лавров упрекна Европейския съюз, че се пробва да изгони Русия от Централна Азия , само че блокът се проваля, съобщи Агенция Франс Прес.

Влиянието на Москва върху района, който счита за своя сфера на въздействие, понижа след офанзивата в Украйна. В същото време с изключение на Русия за въздействие в Централна Азия се борят Европа, Турция, Иран и Китай.

" Европейският съюз не крие желанията си по всевъзможен метод да ограничи (Русия) и да я изтласка от Централна Азия и Южен Кавказ " , уточни Лавров в изявление, излъчено в неделя. " Тези опити са безполезни. Ние исторически сме участвали там и няма да изчезнем " , сподели той.

Лавров даде изявление в коридорите на визитата си в Казахстан тази седмица, по време на което съветският президент Владимир Путин се срещна с казахстанския си сътрудник Касим-Жомарт Токаев.

Посещението на съветското управление в Казахстан пристигна седмица след настрана посещаване в Казахстан на френския президент Еманюел Макрон. Френският водач похвали страната, " която отхвърля да бъде в дъното на подчинението на няколко сили ", което бе възприето като намек за Русия.

Лавров отговори, че изказванията на Макрон са " много нагли за дипломатическия език ". Президентският представител Дмитрий Песков посочи, че западните страни влагат в Централна Азия, с цел да изтласкат Русия.

Бившите руски републики в Централна Азия, които се стремят да диверсифицират интернационалните си партньорства, станаха сцена и очевидци на бурна дипломатическа интензивност тази седмица, в това число визитата на турски и ирански водачи в Узбекистан. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР