Външният министър на Русия Сергей Лавров отправи строго предупреждение към

...
Външният министър на Русия Сергей Лавров отправи строго предупреждение към
Коментари Харесай

Лавров предупреди САЩ за ракетите в Европа

Външният министър на Русия Сергей Лавров насочи строго предизвестие към Съединени американски щати, в което акцентира, че Москва ще отговори с съответни ограничения при съществуване на опасност от разполагането в Европа на американски ракети, в случай че Вашингтон излезе от Договора за ликвидирането на ракети със междинен и дребен обхват.

Предупреждението си Лавров изрече в изявление по тв канала „ Россия 1 “ през днешния ден. „ Вълненията във връзка решението на Съединени американски щати едностранно да напусне този Договор ние на първо място чувахме в Европа. Но целият Европейски съюз гласоподава срещу нашето предложение, т.е. на процедура Договорът да престане да съществува “, уточни ръководителят на съветската дипломация. Според него европейските страни „ не са изключително подготвени “ за автономия и следват Америка даже тогава, когато това опонира на личните им ползи.

„ Затова е невероятно да бъде обяснено тяхното гласоподаване срещу нашето предложение с нищо друго, с изключение на като лъжливо разбрана взаимност “, добави външният министър.

На 24 декември Лавров съобщи, че Вашингтон се стреми да демонизира Русия, с цел да държи Европа под своя надзор. Още тогава той акцентира, че Москва ще предприеме ограничения за гарантиране на сигурността на страната, при положение, че Съединени американски щати изоставен Договора.

На 21 декември Генералната асамблея на Организация на обединените нации не одобри препоръчаната от Русия резолюция в поддръжка на запазването на дейностите по Договора. Тогава „ срещу “ гласоподаваха 46 страни, „ за “ – 43, а 78 се въздържаха.

В края на октомври президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи желанието си да излезе от Договора и да стартира създаването на нови оръжия. Въпросната си самодейност той аргументира с изказванието, че Москва нарушава клаузите в него.

Договорът за ликвидацията на ракетите със междинен и дребен обхват Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати подписаха през декември 1987 година Документът не разрешава на Вашингтон и Москва да създават и имат балистични и крилати ракети с радиус на деяние от 500 до 5, 5 хиляди километра.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР