Външният министър и вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич заяви, че

...
Външният министър и вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич заяви, че
Коментари Харесай

Сърбия отново се оплака от двойния аршин между Каталуния и Косово

Външният министър и вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич съобщи, че едностранното оповестяване на Каталуния за самостоятелна страна няма юридически резултат що се отнася до балканската страна, осведоми InSerbia, представен от news.bg.

" Сърбия поддържа териториалната целокупност на Испания и този акт не е в сходство с испанската конституционна система ", акцентира Дачич.

Вицепремиерът видя " сходства " с " едностранния акт на Прищина ". През 2008 година Косово разгласи самостоятелност, което и до през днешния ден се възприема от Белград като нарушаване на конституцията, териториалната целокупност и суверенитета на Сърбия.

„ За разлика от реакцията на някои други страни по отношение на едностранното оповестяване на самостоятелност от Косово, Сърбия се придържа към правилата и не приема никакви едностранни актове по света, в това число и в Каталуния. Позицията ни е много ясна ", акцентира Дачич.

По думите му има сходства сред Каталуния и Косово по един главен въпрос - това е едностранен ход, едностранно оповестяване на самостоятелност.

Според него въпросът с Каталуния е същият като с Косово, само че в този случай няма Велики сили, които да поддържат богатия испански район.

" Пътят на Косово и Каталуния е същият, единственият проблем е, че в този случай огромните сили не поддържат Каталуния, до момента в който в тази ситуация с Косово ползата беше друг. Не може по този начин, светът да се основава на това дали Великите сили ни харесват или не, би трябвало да се базира на интернационалното право ", акцентира той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР