Външният министър Екатерина Захариева показа зъби на македонците и обясни

...
Външният министър Екатерина Захариева показа зъби на македонците и обясни
Коментари Харесай

Най-после! Захариева показа зъби на македонците

Външният министър Екатерина Захариева сподели зъби на македонците и изясни твърдата позиция на България. " България не оспорва правото на самоопределяне на Република Северна Македония, нито правото им да назовават езика си, както желаят. Нашите терзания са свързани с непрестанните искания на Република Северна Македония за македонско малцинство у нас. Ако признаят корените на нацията и езика си, на това ще се постави край ", съобщи вицепремиерът в изявление за „ Ройтерс ”.

Екатерина Захариева напомни, че България концентрира първия си интервал от ротационното председателство на Европейски Съюз през 2018 година върху ускореното присъединение на страните от Западните Балкани към 27-членния блок. Но тя може да наложи несъгласие върху формалния старт на договарянията за присъединение със Северна Македония идващия месец, в случай че двете страни не могат разрешат казуса.

Това е следващо предизвикателство за Скопие, което се съгласи да добави „ Северна “ към името си, с цел да позволи продължаващия с десетилетия спор с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО. Преименуваната Северна Македония се причисли към НАТО по-рано тази година.

„ България губи самообладание във връзка с нежеланието на Северна Македония да ползва Договора за другарство, който двете страни подписаха през 2017 година Като излаз, тя предлага да поддържа формалния старт на договарянията за присъединение, в случай че Скопие признае, че неговата еднаквост и език имат български основи, като по този метод се приключват всевъзможни изказвания, че в България има ясно изразено „ македонско “ малцинство.

Ако Северна Македония се съгласи, София е подготвена да признае македонския като един от формалните езици на съседката си, както и македонска еднаквост. „ Ние не оспорваме правото им на самоопределяне, нито правото им да назовават своя език по този начин, както им харесва. Готови сме да потвърдим актуалните действителности, само че те би трябвало да признаят историческата истина “, сподели Захариева.

Историческите обстоятелства са безапелационни -  македонският език е основан на 2 август 1944 година в манастира “Св. Прохор Пчински ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР