Външните министри от Г-7 гарантираха подкрепа за Украйна и Молдова,

...
Външните министри от Г-7 гарантираха подкрепа за Украйна и Молдова,
Коментари Харесай

Първите дипломати от Г-7 гарантираха подкрепа за Украйна и Молдова

Външните министри от Г-7 подсигуряваха поддръжка за Украйна и Молдова, която също е застрашена поради войната на територията на източния си комшия. 

За срещата в немския курорт Вангелс слушаме кореспондента на БНР: 

Германската външна министърка Аналена Бербок съобщи през днешния ден на срещата на Г7 в Германия, че страните от групата на седмте най-развити индустриални страни ще поддържа суверенитета и сигурността на Молдова. На срещата бяха поканени и външните министри на Украйна и Молдова. 

Днес стана ясно и че на срещата на финансовите министри от Г7 другата седмица отново в Германия на Украйна ще бъдат предоставени 30 милиарда евро помощ. Парите към този момент не са още обезпечени, защото една от седемте членки към момента не е дала единодушието си. Н естава ясно коя е страна, която се въздържа.

Още не е конкретизирано и дали тази сума ще е заем или подарък. Съединени американски щати и Англия упорстват за спешна помощ, като оферират да се конфискуват имуществата на съветски олигарси и с тях да се финансира част от поддръжката. Друга част пък ще се набави посредством заеми. 

В момента Украйна им анужда от 5 милиарда евро месечно, с цел да може да подсигурява военните си потребности и да има бюджет и за жителите си.

Основна тематика на срещата на външните министри на Г7 остава зърнената рецесия. 25 милиона тона жито са блокирани в Украйна и не могат да бъдат експортирани, което заплашва с апетит страните от Африка и близкия Изток.

България предложи наскоро Варна като пристанище, което може да поеме идващо от Украйна жито. Но черноморският път се счита за прекомерно рисков към момента - с цел да стигнат невредими корабите с жито до България, НАТО би трябвало да обезпечи кулоар. Русия би изтълкувала това като интервенция във войната. Пренасянето му по железопътен маршрут пък към този момент също е мъчно поради неналичието на задоволително вагони в Украйна. Те не могат да бъдат заместени с европейски, тъй като релсите са строени по съветски - по-широки са.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР