Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и

...
Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и
Коментари Харесай

СДЕЛКА! България и РС Македония се договориха

Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха в София двустрастранния протокол, който съгласно решението на българското Народно заседание от 24 юни т.г. е изискване България да утвърди Преговорна рамка за Република Северна Македония.

Това стана в българскоо Министерството на външните работи (МВнР), където се организира второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред Република България и Република Северна Македония.

Подписаният протокол е изискване за провеждането на първата междуправителствена конференция, планувана за 19 юли в Брюксел. Окончателният текст на протокола ще бъде показна най-рано на следващия ден в Брюксел.

На брифинг за пресата преди пътуването си до България Османи сподели, че в протокола няма положения, които ще навредят на страната, а точки, които са наложителни и за двете страни, само че преди този момент са получили зелена светлина от всички членове на смесената историческа комисия, споделя БГНЕС.

Например, има състояние през 2022-2023 година да се празнуват взаимни исторически събития, контрактувани от Комисията, или през 2024 година да се хармонизират учебниците, само че с предварителна зелена светлина от историците. Иначе съгласно протокола двете страни предизвикват Комисията да приключи полемиката си за интервала на междинните епохи за една година, само че не я задължават.

Условие в протокола, само че и в преговорната рамка е включването на българите в македонската конституция и в случай че това не се случи, няма да има втора междуправителствена конференция и отваряне на преговорни глави с Европейски Съюз. От държавното управление, въпреки това, откакто одобри френското предложение, твърдят, че няма посягане върху македонския език и еднаквост.

„ Благодарение на тази всеотдайна работа през днешния ден имаме преговорна рамка, в която македонският език и еднаквост са непокътнати, историческите въпроси са отвън нея и към този момент сме на крачка от провеждането на първата междуправителствена сесия, която ще означи началото на договарянията сред Северна Македония и Европейския съюз “, сподели Димитър Ковачевски, министър-председател на държавното управление.

След решението на държавното управление да одобри френското предложение реагира и ВМРО-ДПМНЕ:

„ Информацията, която гласоподаваха антимакедонците от СДСМ, няма никакво значение, тъй като преговорната рамка е обусловена от държавното управление, което е смяна на Конституцията на страната за регистриране на българите в Конституцията.

Промяна на конституцията на Македония няма да има и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и обединението няма да я позволен. ВМРО-ДПМНЕ ще се застъпи и за смяна на преговорната рамка, където всички противоречиви елементи, които асимилират страната и македонския народ, би трябвало да бъдат заличени и изключени, споделят от ВМРО-ДПМНЕ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР