Външната политика на Румъния винаги е била по-добра от тази

...
Външната политика на Румъния винаги е била по-добра от тази
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Външната политика на Румъния е по-добра от нашата, затова ще влезе по-лесно в Шенген

Външната политика на Румъния постоянно е била по-добра от тази на България и това ще улесни северните ни съседи за влизането в Шенген. Това съобщи арабистът проф. Владимир Чуков в предаването " Лице в лице " по бТВ.

Външната политика на румънците от времето на Чаушеску, тя е доста по-хард, тя е доста по-строга, тя е доста по-настъпателна. Видяхте каква тирада произнесе техният министър председател Марчел Чолаку, тогава когато Нехамер сподели „ не “. Това нещо един български министър председател не може да го каже, интернационалният специалист.

Отново ще кажа, това е в националния дух. Мижитурката Тодор Живков у нас и индивидът, на който не му пука - Чаушеску. Зъл деспот вътре в самата Румъния, само че на открито погледнете каква разлика има във външната политика на Румъния и нашата, добави той.

Сега е същото. Нека нашите ръководещи да го схванат, че седейки си, мълчайки се, усмихвайки се, няма да се създадат нещата. Трябва един стратегически районен блок сред България, Гърция и Румъния. Не единствено стопанска система, освен сигурност. В политиката да са дружно и дружно да приказват в Европейски Съюз. Ще видите тогава дали Нидерландия, дали която и да е държавица, биха били толкоз настоятелни в сходен вид позиции, сподели още проф. Чуков.

„ Влизането на България в Шенген по въздух и море няма по какъв начин да не е положително. Шенген е проблем – вътрешнополитически и външнополитически. Първо ние би трябвало да създадем обзор на тези 12 години – за какво ни спираха. Ветеранът на нашето несъгласие беше Марк Рюте. Той евентуално ще бъде идващият общоприет секретар на НАТО. Този проблем е подобен с Австрия ", уточни професорът.

" Това, което ние прочетохме като пет условия за присъединението ни към Шенген, по-скоро е част от предизборната платформа на австрийската консервативна партия. Ние ги изпълняваме и нямаме никакви проблеми. Това е вътрешнополитическо обръщение ", уточни още той и добави, че дъблинското съглашение работи - ние сме длъжни да одобряваме мигрантите.

" На този стадий ние нямаме бежанци, само че виждаме мощното разтрисане на Европа, на Европейски Съюз. Двата спора – в Украйна и в Ивицата Газа, въздействат по друг метод в двете елементи на континента. И двата разяждат нашата тъкан ", изясни проф. Чуков.

" В момента събитията в Газа са такива, каквито видяхме в Европа към Брекзит – когато си отидоха англичаните. Тогава Австрия подвигна за нас „ аления картон “. Дотогава те нямаха никакви проблеми – виждате вътрешнополитическите преструктурирания. Около евроизборите съм уверен, че в Западна Европа ще има доста повече представители на крайната десница и антимигрантските политики ", уточни още той.

„ Въпреки че се пробват да лимитират спора единствено в Газа – той е в Ливан, в Сирия, в Ирак, в Иран. „ Ислямска страна “ е като едно чучело – когато нещо стане и то не може да се изясни – ето ви „ Ислямска страна “. Атентатът, който стана преди два дни, е най-кървавият в историята на Ислямска република Иран. Най-вероятно това са вътрешни проблеми, за които е доста елементарно да бъдат хвърлени на организацията “, разяснява още проф. Владимир Чуков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР