Вандали заляха с червена боя портретите, изрисувани по къщите на

...
Вандали заляха с червена боя портретите, изрисувани по къщите на
Коментари Харесай

Вандализъм: Заляха с боя портрети на известни, изрисувани по къщите на село Старо Железаре

Вандали заляха с алена багра портретите, изрисувани по къщите на хисарското село Старо Железаре. Сред потърпевшите портрети са тези на Йосиф Сталин, Фидел Кастро, Индира Ганди, Ангела Меркел и Волен Сидеров. Оцелели от алената багра обаче са ликовете на Бойко Борисов и Тодор Живков. Рисунките са дело на двама художници и група студенти от Полша, които от няколко години рисуват по къщите и оградите на селото портрети на известни персони.
 
В основата на рисунките са художникът Венцислав Пирянков, родом от селото, и брачната половинка му Катаржина, с която живеят в Полша, само че се прибират всяко лято до селото, описа кметът Илия Тонов:
 
„ Освен Венци и жена му, с тях идват и сред 8 и 12 негови възпитаници, които той приготвя за тамошната академия по изкуствата и тук идват като на стаж, на лагер, на образование и почивка. От 2015 година започнаха и с рисунките по стените и оградите на хората в селото. Кой с която персона желае, тази персона и нарисувана, желание на хората, притежателите на къщите. Личности от всевъзможни сфери - от политиката, изкуството, шоубизнеса, артисти, артисти, спортисти, Папата, Далай Лама, международни персони... “
 
Преди към две седмици част от рисунките са нацапани с алена багра:
 
„ Има някаква избирателност, нацапани са такива, които са най-близо до входа на селото от към Пловдив. Пострадали са облици на Волен Сидеров, Фидел Кастро, Индира Ганди. Пострадала е и Ангела Меркел, както и Йосиф Сталин. Нито Борисов, нито Тодор Живков са нацапани “, добави кметът.
 
Според Илия Тонов причинителите не може да са от селото или региона:
 
„ Според мен, това е елементарен вандализъм, комбиниран с персонални пристрастия, политически. Води се някакво следствие, само че надали ще разберем кой е. Имаме записи от камери, само че те не са доста ясни. Виждат се две фигури по центъра в необикновен час. Изключвам това да са хора от селото “.-->
 
Пострадалите рисунки пък ще бъдат освен възобновени, само че и нарисувани на още едно място:
 
„ Всички, които са нацапани, имаме спогодба с художника, че ще бъдат възобновени и ще бъдат нарисувани на още едно място. Не съм очаквал, че ще има подобен интерес, има голям подобен през уикенда. Цели рейсове се изсипват на центъра и фотографират рисунките “, уточни още кметът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР