Вандали са вилнели в сградата на Природо-математическата гимназия „Иван Вазов”

...
Вандали са вилнели в сградата на Природо-математическата гимназия „Иван Вазов”
Коментари Харесай

Потресаващ вандализъм в училище в Добрич СНИМКИ

Вандали са вилнели в постройката на Природо-математическата гимназия „ Иван Вазов” в Добрич точно на Коледа, а следствията са повече от потресаващи.

"Ето по този начин строителната бригада откри през днешния ден стаи в ПМГ “Иван Вазов”. Снимките нямат потребност от коментар! Това действие за следващ път ни изправя пред тестването – Заслужавали си?

Макар възобновяване да коства време и пари, късият отговор е – Да, струва си! Време е обаче всички да помислим за ежедневните уроци, които даваме ", разгласява в профила си в обществената мрежа през днешния ден кметът Йордан Йорданов.



Директорът на гимназията Галин Канев пък изясни пред Нова телевизия, че в две складове е изсипана багра върху радиаторите. В една стая са писали с латекст по стените. Написали са буквите „ Е” и „ Г”, не е ясно дали е редуциране на Езикова гимназия или букви на име.

В съблекалнята на втория етаж на дребния физкултурен салон е извадена обшивка на стените. По изолацията на фасадата към двора са забили три стола.



Директорът е безапелационен, че вандалщината е от последните дни. Щетите са в ремонтирани елементи. Той изключва хулиганите да са проникнали през основния вход на учебното заведение или този откъм Административния съд.

"Вероятно, са имали ключ за вратата на страничния вход откъм градския парк. Въпреки заключването са съумели да влязат. Щетите не са единствено от нощес. Явно и предната вечер са вилнели, само че най-малко не са влизали в учебното заведение или най-малко няма следи”, изясни Галин Канев, като добави, че най-вероятно причинителите са младежи, евентуално възпитаници, защото са знаели от кое място да минат.

Не има вяра осъщественото да е дело на строителните служащи.



Директорът увери, че учебното заведение се заключва, само че сега няма видеонаблюдение. Имало е такова, само че след началото на ремонта камери няма.

"За страдание, при цялото усърдие, което се поставя от компанията реализатор, от общината, всички нас, които би трябвало да се оправяме с компликациите да учим в две други учебни заведения, на три смени, този вандалски акт е реалност. Колкото и да не желая да използвам грозни думи на този прекрасен празник, за мен това е отвратителна постъпка ".

"Боядисването на една стена не е огромен проблем. Фрапиращо е, че сходно нещо се е случило. Досега в учебното заведение не е имало такива вандалски актове. Обръщали са чинове, столове. Но се е знаело кои са. Оправданието е било, че са се шегували. Но, са ремонтирали всички направени бели. Но, подобен вандализъм не е имало”, разяснява още шефът.



Днес е подаден сигнал в полицията. Утре от Общината ще подадат публична тъжба. Сменени са всички ключалки. Предстои да се гледат записите от камерите на Административния съд, в случай че те са уловили вандалите.

Припомняме, че по план „ Реконструкция и възобновяване на просветителна инфраструктура в Добрич “, финансиран по оперативна стратегия „ Региони в напредък “, се прави главен ремонт на постройката на МПГ „ Иван Вазов”, както и на още две учебни заведения и една детска градина. Очаква се ремонтът на природо-математическата гимназия да завърши до 2 февруари 2020 година

По време на строителните действия учениците учат в постройките на две съществени училища– ОУ „ Стефан Караджа” и ОУ „ Н. Й. Вапцаров”.
В ОУ „ Н. Й. Вапцаров” са учениците от 5 до 8 клас, а в ОУ „ Стефан Караджа” – 9 до 12 клас, като там учат на три смени.

Снимки: Pronewsdobrich
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР