Ван Джиян, един от най-богатите китайци, съосновател и един от

...
Ван Джиян, един от най-богатите китайци, съосновател и един от
Коментари Харесай

Китайски милиардер, инвеститор в летището на Пловдив, загина нелепо

Ван Джиян, един от най-богатите китайци, съосновател и един от ръководителите на Управителния съвет на HNA Group, която през март завоюва състезанието за 35-годишна концесия на летището в Пловдив, почина при случай във Франция.

По последна информация договорът за пловдивското летище още не е подписан, а водещи издания като " Файненшъл таймс " разясняват, че групата е изправена пред огромен въпрос за ръководството и преструктурирането си поради основната роля на Джиян. Гибета му може да ускори натиска HNA да разкрие повече за постоянно подложената на критика и много комплицирана конструкция на това кои са притежателите ѝ.

Делът на Джиян в HNA бе 15%. Групата се управлява от основана в Ню Йорк фондация и от записана в Китай благотворителна организация, които дружно управляват 52%. В документ, който е забелязан от кореспондент на " Ройтерс ", се споделя,че при положение на овакантяване на компанията или гибел дяловете минават в нюйоркската фондация, само че не е напълно ясно какъв брой наложително е това предписание. Заради мъглявата благосъстоятелност огромни банки като Bank of America Merrill Lynch и Goldman Sachs взеха решение да прекратят връзки с групата, а отговори на въпросите си чакат регулаторите на Съединени американски щати и Германия.

Компанията удостовери новината за нелепата гибел на 57-годишния милиардер, който бе един от най-богатите китайци. Според " Ройтерс " първите известия в обществените мрежи за гибелта му наподобява са били цензурирани и това си проличава по какъв начин доста бързо рейтингът за известност на новината " Ван Джиян от HNA умря " в " Уейбо " (китайската версия " Туитър " ) е паднал от 11-о на 50-о място.

 Мястото на случая край Авиньон.
© Reuters

Мястото на случая край Авиньон.

На 3 юли, до момента в който е бил на бизнес посещаване в Прованс, той застанал на ръба на 15-метров дувар върху канара, с цел да си направи фотография. Докато изчаквал да го снимат, той се подхлъзнал и паднал. Полицията в известното измежду туристите градче Бонио край Авиньон преглежда случая като случай.

Джиян е индивидът, изравен зад впечатляващата тригодишна вълна от 123 придобивания за 50 милиарда $, с помощта на което групата HNA натрупа активи, разпростряли се от първокласни парцели в чужбина до дял в " Дойче банк ". Под натиска на управляващите в Пекин HNA стартира да се разделя с някои от придобивките си (например Hilton Worldwide Holdings Inc, Park Hotels & Resorts и испанската NH Hotels), с цел да понижи големите отговорности, надхвърлили съгласно " Ню Йорк таймс " 90 милиарда $.

Бизнесменът отговаряше за тактиката на HNA и ръководеше оперативната работа, до момента в който Чен Фън - другият съосновател и съпредседател на борда с дял от 15% - е по-скоро общественото лице на компанията, описват източници на " Ройтерс ".

Смъртта на Джиян не можеше да пристигна в по-лош миг, споделя за организацията Брок Силвърс, създател и ръководещ шеф на Kaiyuan Capital, основан в Шанхай капиталов съветник. " Под големия напън най-вероятно ще бъдат преразгледани доста от проектите, до момента в който се преподрежда управлението.

По-рано тази година Ван Джиян бе декларирал пред чиновници, че компликациите на групата са резултат от " огромна интрига " от задгранични и вътрешни " реакционни сили " против ръководещата компартия и президента Си Цзинпин. Миналия месец компанията ще получи краткотрайно понижаване на напрежението, откакто на среща в централната банка на Китай на кредитори е било казано " да поддържат " акциите на HNA, оповестиха предишния месец " Блумбърг " и " Файненшъл таймс ". Акциите на 7 сдружения от групата бяха замразени за търговия в Китай месеци наред.

Раздялата с активи продължава - през юни бе разгласен за продажба дял в бразилската самолетна компания Azul SA за 324 милиона $, анулирана бе и офертата за 207 милиона $ за огромна австралийска компания за хладилни камиони, частично поради проблем с съществуване на средства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР