Валутата на Иран поевтиня до най-ниска стойност в историята си

...
Валутата на Иран поевтиня до най-ниска стойност в историята си
Коментари Харесай

Иранската валута удари нов исторически минимум спрямо долара

Валутата на Иран поевтиня до най-ниска стойност в историята си по отношение на щатския $, обезценявайки се с цели 30 % от юни на фона на тежките американски наказания против страната, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В обменните бюра курсът през днешния ден бе 262 000 риала за един $. В четвъртък един $ се разменяше за 256 000 риала, а през вчерашния ден пазарите в Иран бяха затворени.

В края на юни 200 000 риала се разменяха против един $. При сключването на нуклеарната договорка сред Техеран и международните сили през 2015 година валутният курс бе 32 000 риала за един $, напомня организацията.

Риалът изненадващо се съживи след решението на президента Доналд Тръмп да отдръпна Съединени американски щати от нуклеарното съглашение и да наложи още веднъж парализиращи търговски наказания преди повече от две години. Американските наказания доведоха до внезапен спад на износа на нефт от Иран, главен източник на доходи за страната.

Вчера ръководителят на иранската централна банка Абдолнасер Хемати съобщи, че държавното управление поставя всички старания, с цел да управлява обстановката на валутния пазар.

Ирански управляващи от месеци предизвестяват експортьорите да връщат в страната парите, извоювани в чужбина, или ще бъдат отнети лицензите им за експорт, а централната банка заплашва да разгласява имената на нарушителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР