Вълшебно име за Македония? Забравете. Иска се още много дипломатическа

...
Вълшебно име за Македония? Забравете. Иска се още много дипломатическа
Коментари Харесай

Дойче веле: Към "Нова Македония" ли върви Македония?

Вълшебно име за Македония? Забравете. Иска се още доста дипломатическа работа, само че към този момент има светлинка в тунела. Новото държавно управление в Скопие целеустремено усъвършенства връзките със съседите и може да се добере до задачата, предвижда Дойче веле.

От 23 години насам американският посланик Матю Нимиц води битка с двама вироглави балкански съседи поради една дума. Сега наподобява, че безкрайната задача на 78-годишния посланик може скоро да завърши. Спорът сред Скопие и Атина за името на Македония " може и би трябвало да бъде решен идната година ", споделя търпеливият медиатор на Организация на обединените нации. Той се надява на неотдавнашен консенсус сред своите отколешни " клиенти ". Атмосферата за решение на спора се усъвършенства " доста ", както в Македония, по този начин и в Гърция, твърди Матю Нимиц. Откакто през 1991 година Македония разгласи своята самостоятелност, двете прилежащи страни са в клинч по отношение на името на страната. Атина се притеснява от възможни териториални искания от страна на съседите и желае Скопие да промени името Македония, тъй като в Гърция има област със същото име.

Атина удря контра

Под натиска на Атина и Брюксел, Македония още през 1992 година вписа в конституцията си, че се отхвърли от всевъзможни териториални искания. А през 1995 година размени така наречен " Звезда от Вергина " със стилизирано слънце върху националния си байрак. Макар че от 1993 година поради Атина на интернационалната сцена страната публично се показва под сложното за изговаряне име " Бивша югославска република Македония " (БЮРМ), разногласието за името затормозява съществено междусъседските връзки. При това Атина, като член на Европейски Съюз и НАТО, е в по-изгодната позиция. Отношенията сред двете съседки внезапно се утежниха, откакто през 2008 година Атина блокира предстоящото присъединение на Македония към НАТО - без значение от обстоятелството, че страната щеше да се води като БЮРМ. Под егидата на национал-популисткия министър председател Никола Груевски Македония заложи на политиката на националистическите провокации. Много летища и автомагистрали бяха кръстени на Александър Велики.

В Скопие бяха издигнати безчет монументи на антични герои. Оттогава двете страни поддържат връзка между тях единствено с протестни ноти. А договарянията за името от 2014 година насам на практика са прекъснати.

Факторите: Заев, Брюксел и Вашингтон, добросъседството

Смяната на властта в Скопие и новият министър председател от Социалдемократическата партия Зоран Заев доведоха да оживление в дълготрайния спор и внесоха пресен лъх в връзките на Македония с всички съседи. Същевременно Брюксел и Вашингтон показват нараснал интерес към нестабилната многонационална страна, опасявайки се от повишаване на въздействието на Москва на Балканите.

В момента Македония очевидно би трябвало да направи взаимни отстъпки. Във вътрешнополитическо отношение моментът за такива взаимни отстъпки като че ли е подобаващ. След неуспеха си на общинските избори през октомври, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е отслабена, а и заета с битките сред претендентите за наследници на водача ѝ Никола Груевски. А новият министър председател Зоран Заев, въпреки и с минимално парламентарно болшинство, очевидно седи устойчиво на седлото. Той ловко предприе стъпки за доближаване с всички съседи, а по този начин си подсигури и постоянна външна поддръжка за идния край на историческия спор с Гърция за името на страната.

Зоран Заев съживи надълбоко замразените връзки с България, като през август подписа Споразумението за добросъседство. Той умишлено трансферира противоречивите въпроси на една комисия, която занапред ще да бъде основана. Тази седмица Заев реализира единодушие и с сътрудника си от Косово Харадинай за основаване на интернационална комисия за следствие на аргументите за мистериозните боеве в Куманово през 2015 година. Заев изглади даже връзките със Сърбия, която с всички сили се опитваше да му попречи по пътя към премиерския пост. Умиротворяването сред двете съседки ще бъде скрепено на взаимно съвещание на двете държавни управления още през февруари.

Няма " вълшебно име "

Брюксел, Вашингтон и Атина означават позитивно новия настоятелен метод на Зоран Заев. След подновяването на замразените от три години договаряния през тази седмица, в гръцката и в македонската преса към този момент се спряга името " Нова Македония " като възможна компромисна дефиниция. Дали ще бъде Горна, Северна или Нова Македония - никой не знае. А опитният медиатор Матю Нимиц си остава реалист и насрочи интензивни договаряния в Ню Йорк при започване на идната година. " След толкоз дълги години няма от кое място да се появи " вълшебното име ". Но един тежък проблем се взема решение не с вълшебна пръчица, а с тежка работа, добра дипломация и политическа воля ", споделя Нимиц.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР