Вълнуваща новина за любителите на археологията. Live Science“ съобщава, че

...
Вълнуваща новина за любителите на археологията. Live Science“ съобщава, че
Коментари Харесай

Откриха „Книгата на мъртвите“ и мумия на дъщерята на Джехути

Вълнуваща вест за феновете на археологията. „ Live Science “ оповестява, че при скорошни разкопки в Централен Египет е намерено необикновено обилие от антични артефакти, в това число и изключително дълъг папирус " Книгата на мъртвите ". Разположено в Туна ал-Гебел, 3500-годишното гробище датира от интервала на Новото царство в Древен Египет, от 1550 до 1070 година пр.н.е.

Освен това египетското гробище съдържа доста повече от мумии. В него има и разнообразни фигурки " шабти " (или ушабти), саркофази и амулети, разкрива египетското Министерство на туризма и антиките. По-специално фигурките " шабти " резервират забележителна степен на културно значение и античните египтяни са вярвали, че оказват помощ на умрелите в задгробния живот. При това споменаваният по-рано папирус " Книга на мъртвите " е с изразено значение и забележителна дължина.

Макар че откритието в египетското гробище е доста значимо и може да изкуши превъзбудените почитатели на филмите на ужасите да си показват, че става дума за нещо свръхестествено, съответни детайлности за тази съответна „ Книга на мъртвите “ остават неразкрити.

Въпреки че големият папирусов текст, открит в египетското гробище, постоянно е именуван „ Книга на мъртвите “, функционално той съставлява сбирка от антични погребални документи. Тези текстове са били считани за жизненоважни за подкрепяне на умрелите при прекосяването през провокациите на подземния свят. Често срещана процедура е била да се погребват фрагменти от текста до умрелия.

Въпреки това академичната общественост е залята от интерес и възторг. Изтъкнатият египтолог от Чикагския университет Фой Скалф акцентира изключителното значение на откриването на „ Книга на мъртвите “ в истинското ѝ място на заравяне - египетското гробище. Лара Вайс от музея " Румер и Пелизеус " в Германия - академик, който е изключително приет за експертния си опит в региона на " Книга на мъртвите " - удостовери, че в случай че папирусът е толкоз добре непокътнат, колкото и впечатляващо дълъг, находката ще бъде в действителност забележителна.

Освен това разкопките оказват помощ да се хвърли светлина върху други исторически персони от интервала. Сред откритите мумии е и тази на дъщерята на Джехути, живяла преди 3500 години, която е била почитан сановник на господ Амон. Друг гроб, явно принадлежащ на жена, която е изпълнявала функционалностите на певица в храма на Амун (божество, обвързвано със слънцето и историческия град Тебес), е открит в египетското гробище.

Освен това археолозите са разкрили голям брой канопични буркани, които обичайно са били употребявани за предпазване на органите на умрелите. Единственият по рода си обект включва и остатъци от каменни саркофази, които са заменяли по-малко издръжливите дървени ковчези.

Светът с неспокойствие чака по-нататъшни разкрития от античното египетско гробище, до момента в който разкопките и подробните разбори към момента не престават. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР