Вълнуваща и вдъхновяваща среща се проведе днес между ученици и

...
Вълнуваща и вдъхновяваща среща се проведе днес между ученици и
Коментари Харесай

Емоционална среща в Дом „Света Петка“, ученици записват житейските истории на възрастни хора

Вълнуваща и вдъхновяваща намира се организира през днешния ден сред възпитаници и възрастни хора в Дом „ Света Петка “ в благоевградския квартал „ Струмско “.

Тя се провежда по взаимния план „ Осинови си баба и дядо “ на Регионална библиотека „ Димитър Талев “ – Благоевград и СУ „ Иван Вазов “ и провокира доста страсти и в децата, и в пенсионерите.

Целта е учениците да запишат забавни житейски истории от живота на няколко консуматори на Дома за възрастни хора, които по-късно ще бъдат издадени в алманах.

Шестокласниците Мария, Даная, Ивелина, Ангел и Кристиян организираха първите си диалози с тях. Притеснението бързо бе забравено, защото от двете страни на масата като че ли седнаха внучета със своите баби и дядовци.

И случките от 30-те, 40-те и 50-те години на предишния век започнаха да оживяват в думите на възрастните хора. Учениците чуха по какъв начин в миналото техните събеседници са учили, по какъв начин в учебно заведение първо са били чавдарчета, по-късно – пионери, а най-после – комсомолци. Децата схванаха и какви са били обичаните игри на бабите и дядовците по това време, толкоз далечно за тях. Някога скачали на въже, играели на национална топка, на чилик, на спектакъл, на дама.

„ Много обичахме да пеем, аз живеех в региона на джамията в Благоевград и ходехме постоянно на реката. Всички обичахме да четем. Бяхме читатели на библиотеката, надпреварвахме се кой ще прочете повече книги, татко ми бе донор на читалищната библиотека “, върна се обратно към детството си една от бабите в Дома за възрастни хора „ Света Петка “.

Една от дамите от третата възраст пък се оказа, че е от София и е претърпяла ужаса на бомбардировките над столицата ни през Втората международна война.

Всички пенсионери не скриха насладата си, че внимание им оказват деца, които се интересуват от техните персонални истории. Възрастните хора бяха трогнати, че могат да споделят спомените си с толкоз любознателни възпитаници.

Децата и възрастните им събеседници с неспокойствие чакат своята последваща среща, която сигурно няма да е по-малко вълнуваща и вдъхновяваща от първата. За да продължат да се пишат забавните истории на възрастните хора, които ще бъдат „ облечени “ в специфичен алманах.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР