Валери СимеоновКоалиция За да остане природа опроверга твърденията на вицепремиера

...
Валери СимеоновКоалиция За да остане природа опроверга твърденията на вицепремиера
Коментари Харесай

Природозащитници не са се съгласявали за нов лифт на Банско

Валери Симеонов

Коалиция " За да остане природа " опроверга изказванията на вицепремиера Валери Сименов и екоминистъра Нено Димов, че имат утвърждението на екоорганизациите за изгражането на нов въжен превоз на Банско, с цел да бъде решен казуса с опашките на настоящия. “Коалиция " За да остане природа " остро възразява на изявлението на Валери Симеонов след срещата, че е реализиран резултат и природозащитните сме се съгласили на втора кабинка. Нашите думи, че би трябвало да се позволи казуса с опашките са превратно изтълкувани и интерпретирани. Ние сме призвани да пазим природата и в никакъв случай няма да се съгласим с оферти, които я унищожават и нарушават екологичното законодателство “, се споделя в позиция на организацията.
От " За да остане природа " заявяват, че повече няма да вземат участие в никакви полемики в Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), в случай че за тях не се води обстоен стенографски протокол. “И отсега нататък както и до в този момент ще апелираме в съда всяко решение, за което не са извършени наложителните по закон процедури за преценка нуждата от екологична оценка и оценка за съгласуемост според българското законодателство и европейските наставления “, допълват от организацията.
Преди ден стана ясно, че държавното управление ще даде картбланш за построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско, само че концесионерът на ски зоната " Юлен " АД ще би трябвало да заплаща двойно по-високи такси за използването на част от предпазена територия, попадаща в Националния парк " Пирин ". Инвестиционното решение за ново ски оборудване обаче ще мине наложителна оценка за влияние върху околната среда и за съгласуемост със предпазената територия, както и публично разискване, а в парка няма да бъде разрешавано никакво строителство на хотели. Новината пристигна след среща на Симеонов и Димов с представители на 35 институции и неправителствени организации. Още преди изказванията на Симеонов и Димов, от екокоалицията " За да остане природа в България “ предизвестиха, че зад претекста за втори кобинков въжен превоз се крие планирането на нова доста по-голяма ски зона и изсичане на вековни гори, което пък ще бъде позволено от новия проектоплан за ръководство на " Пирин ". Природозащитниците се базират на отчет, направен от Международния съюз за отбрана на природата и естествените запаси (IUCN), за положението на обектите на Световното завещание на ЮНЕСКО, измежду които е и паркът " Пирин ".

В известието на " За да остане природа... " се показва, че отчетът в частта му за " Пирин " твърди, че положението на парка провокира " съществено безпокойствие “, което е една стъпка преди крайната – " сериозно “. Като причина за това са разказани заканите от проекта за разширението на ски зоните в Национален парк Пирин от Предела през Банско до Добринище, изключително в подтекста на изменящия се климат, както и от плануваното нарастване на сечта.

Природозащитниците предизвестяват, че настояването за втори кабинков въжен превоз " е единствено заслон за разширението на ски зоната, тъй че тя да сплоти плануваната, само че в никакъв случай неразрешена ски зона Кулиното на Предела над Разлог, с разширението на ски зона Банско и на пистите над Добринище ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР