Валери Митов към здравния министър днес: Какви мерки ще предприемете?

...
Валери Митов към здравния министър днес: Какви мерки ще предприемете?
Коментари Харесай

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

Валери Митов към здравния министър през днешния ден: Какви ограничения ще предприемете? Вече и деца могат да си го поръчат за минути онлайнКъм Министерство на вътрешните работи: Кой и по какъв начин управлява свободната продажба по нощните клубове и онлайн-доставките?

Българска социалистическа партия бие паника за разрастващата се заплаха от разпространяването и използването на божествен газ, изключително измежду възпитаници и младежи. Новата рискова мода не стопира, в противен случай към този момент и деца могат за 5 минути да си поръчат и получат божествен газ онлайн, алармират както родители, по този начин и здравни служащи.
Българска социалистическа партия води поредна борба против безконтролното разпространяване и продажба на рисковото вещество в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, по този начин и ограничения за надзор от страна на изпълнителната власт.
Райският газ да бъде приравнен към наркотичните субстанции, оферират народните представители от Българска социалистическа партия. В парламентарен въпрос през днешния ден националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Валери Митов през днешния ден слага въпроса пред здравния министър Христо Хинков.
„ Темата с разпространяването и използването на божествен газ продължава да е на дневен ред. Той се разпродтранява свободно както в нощните заведения, по този начин и онлайн, където всеки, който желае, може да си купи. Проверките на РЗИ и Министерство на вътрешните работи не дават нужния рецултат ”, показва в парламентарното си запитване Валери Митов.
„ Употребата на божествен газ крие доста съществени опасности заздраветго на децата и младежите, изключително в композиция с алкохор. Включително бъдещи репродуктивни проблеми. Употребата на този тип стимулант може да провокира изразено ускорение на пулса, повишение на кръвното налягане, което да декомпенсира и рисково ниско кръвно и намаление на сърдечните честоти до степен прекъсване на правосъдната активност. Затова не можем да си позворим разпространяването да продължи ”, съобщи за „ Дума ” националният представител от Българска социалистическа партия.
Той се обръща към здравния министър Хинков с предлагането на Българска социалистическа партия райският газ да бъде включен в листата на рисковите субстанции, според приложение № 3 от наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.
4Моля да ми отговорите ще предприемете ли дейности в тази посока, както и какви други ограничения планирате за отбрана здравето на децата ”, пита социалистът.
 „ От предходната година задавам въпроси към здравните министри по отношение на използването на божествен газ и контрола върху нея. Първите ми въпроси бяха свързани с област Габрово - оказа се, че от над 200 инспекции, няма нито едно хванато нарушаване в нощните заведения. След което попитах за цялата страна. И стана ясно, че от хиляди направени инспекции, има единствено девет установени нарушавания “, напомни Валери Митов.
Той даде като образец Англия, където предходната година бе признато райският газ да влезе в техния лист на наркотичните субстанции и разпространяването му да се санкционира с до 2 година затвор. Ограничения за използването на диазотен оксид има и в доста други страни като Нидерландия, Франция, Дания и Ирландия.
„ Ако включването му в листата на наркотичните субстанции е в несъгласие с европейското законодателство, може би би трябвало да измислим различен вид, само че истината е, че би трябвало да създадем всичко допустимо да се спре използването на божествен газ “, уточни още Валери Митов.
Битката

В края на юли 2022 година в качеството си на вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова стартира борбата против безконтролното разпространяване на божествен газ, изключително измежду децата. Правят се масирани инспекции и се открива, че и в интернет, и по нощни заведения, даже край басейни и измежду бял ден на децата се оферират балони с упойващото вещество. Сред множеството проведени мероприятия на Българска социалистическа партия е и среща с лекари и експерти, които предизвестяват за извънредно пагубното деяние на газа върху подрастващия човешки организъм.
Доклади у нас и в чужбина са безапелационни - използването на това вещество в огромни количества води до трайни увреждания на здравето, от време на време и риск за живота, риск за нарушение на репродуктивните качества, нарушавания на функционалностите в мозъка.
Парламентът неотложно реагира и по този начин на 29 юли 2022 година се вкарва цялостна не разрешава се продажбата на божествен газ на малолетни, включително и в интернет. Това става с промени в Закона за здравето, с които планува възбрана за продажба на диазотен оксид  и пълнители с него, в това число и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, учебни заведения, общежития за възпитаници, лечебни заведения, на спортни прояви, проведени за деца и възпитаници, на публични мероприятия, проведени за деца и възпитаници, както и в закрити публични места. На тези места се не разрешава и използването на божествен газ.
Със законопроекта се основават и национални стратегии за недопускане продажбата на деца и приложимост от тях на диазотен оксид. Глобата за нарушителите е за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при наново осъществяване на същото нарушаване - до 3 000 лева; за едноличните търговци или юридическите лица се постанова имуществена глоба до 6 000 лв., а при наново осъществяване на същото нарушаване глобата е 12 000 лв..
Независимо от това обаче търговията с опиата продължава, така поради политическата неустойчивост и безнаказаност на служебните държавни управления, които подцениха казуса.
В средата на септември 2022 година водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в публично писмо до служебния министър председател Гълъб Донев с искане да бъде спряна продажбата на божествен газ. Т.е. служебният кабинет да си свърши работата и да съблюдава закона.
„ По време на постоянното държавно управление в Министерство на стопанската система и промишлеността положихме всички старания да възпрепятстваме разпространяването му “, напомни тогава Нинова.
Ето какво се споделя още в писмото: „ За пръв път в историята на Народното събрание приехме закон на две четения в границите на 4 дни, с който забранихме използването му на обществени места и продажба на лица до 18 година, в това число и в интернет. Комисията за отбрана на потребителите направи стотици инспекции. Наказанието е санкция до 12 000 лева Имаше резултат.
Нинова показва, че постъпват стотици сигнали от родители, че божествен газ още веднъж се продава и се използва всеобщо в нощни клубове и заведения.
" Мобилизирайте Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, контролни органи и приложете цялата мощ на закона, с цел да спасим българските деца от тази извънредно рискова болест “, написа Нинова.
Ефект обаче нямаше. И до ден сегашен божествен газ се поръчва и до 5 минути идва в съответното заведение, без проблем.
Непълнолетните се доставят с пълнители с божествен газ с разнообразни аромати, като по-късно със специфична помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват. Разпилени празни опаковки могат да се видят както наоколо до учебни заведения, по този начин и към заведения и нощни заведения.
Тези, които печелят най-вече, са заведенията. Една капсула коства стотинки. За да я продадат коства десетки левове. Между 5 и 10 лева Поне по Черноморието сега по 10 лева са балоните.
Край учебните заведения не престават да шетат дилъри, марихуаната гладко се популяризира в класните стаи из българските учебни заведения. Защото в последните 2 години властта се занимава с всичко друго, само че не и със здравето на децата. Битките са за кокала, а не против противозаконното разпространяване на опиати и упойващи субстанции, като райския газ.
Бавно настояща отрова

Диазотният оксид се употребява в медицината като анестезия. Той обаче се подава на пациента разбъркан с О2. Райският газ, който се продава гладко под формата на ампули, обаче е в чист съсредоточен тип.
Употребата му води до липса на О2 в организма и визира най-много нервната система. Затова използването му може да докара до необратими последствия.
Сред страничните резултати са понижена централизация и понижена дарба за запомняне. Особено рискова е комбинацията с алкохол и опиати, която може да докара до халюцинации и тежка неуравновесеност.
" Може да се стигне и до угнетяване на центъра за дишане, което води до гибел. Случва се в практиката действително. За страдание не постоянно изходът е удобен. Дори да се съвземат, когато мине известно време и вдишат О2 има необратими промени в мозъка, които остават за цялостен живот ", сподели проф. доктор Каролина Любомирова от Българско сдружение по токсикология пред Българска национална телевизия.
„ Има еуфория, неоснователен смях, възприятие за лекост, релаксация. Особено особено за райския газ е загубата на надзор върху моторната функционалност на нервната система. Една от заплахите, обвързвана с използването на райския газ е да не се удариш, да не паднеш отвисоко. Понякога се появяват халюцинации, хората стартират да си мислят, че са птици, скачат от високи етажи с вяра, че ще полетят ”.
Това изясни анестезиологът доктор Ясен Гецов по Нова телевизия в коментар за случая с случая с приложимост на божествен газ в Русе. Той предизвести, че при систематична приложимост може да има трайни странични резултати.
Трайните увреждания са проблемите с нервната система, защото той деактивира витамин B12 в организма и води до периферни нервни повреди от вида на изтръпване на крайниците, компликация в координацията при придвижване.
" Тези странични резултати са разказани при анестезиолози и хирурзи, които работят в операционна с божествен газ при невентилирана среда, когато примерно след месец-два-три стартират да се демонстрират тези резултати. Сравнително постоянно е ", изясни доктор Гецов.
„ Това е първото ходило на " ескалатора ". Тези, които популяризират по-тежки форми на психоактивни субстанции, доста добре знаят, че това им прави работа. Това е първото ходило. Изгражда се поведенческа приемливост и интерес ”, разяснява и психологът Пламен Димитров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР