Валентин Тодоров. Снимка: Искра.бг Социално предприятие Нарисувай ми усмивка“ се бори

...
Валентин Тодоров. Снимка: Искра.бг
Социално предприятие Нарисувай ми усмивка“ се бори
Коментари Харесай

Предприятие, даващо усмивка на хиляди онкоболни, се бори за своето оцеляване

Валентин Тодоров. Снимка: Искра.бг

Социално дружество „ Нарисувай ми усмивка “ се бори за своето оцеляване, с цел да може да продължи активността си, помагайки на хиляди хора , които са чули тежката диагноза „ рак “.

То е основано от Сдружение „ Онкоболни и другари “-Бургас и до   предходната година в него са работили 18 души в неравностойно състояние на 4-часов работен ден . За страдание през 2023 година Община Бургас стопира дотацията за заплати и все още предприятието разчита на непринуден труд .

„ Опитваме се да спасим предприятието, тъй като не желаеме този труд да се затрие. В момента хората от сдружението работим непринудено в него, кой каквото може. Целта е да се съберем средства за закупуването на машини, които да ни дадат опция да се самоиздържаме. Става въпрос за две професионални машини за бродиране с по четири глави, които могат да създават към 60 продукта дневно. Това ще ни даде опция да излезем на пазара и да продаваме на едро. “

Това описа пред Искра.бг ръководителят на сдружението Валентин Тодоров . Той разясни, че идната цел е предприятието да бъде записано като обществено към Министерството на труда и обществената политика, с цел да може през септември месец да кандидатства за финансиране по европейски стратегии .

В момента е стартирала и, в която хората могат да дарят пари за закупуване на двете машини за бродиране.

Въпреки усложненията, предприятието продължава своята активност , като продава своите Продукти с идея , които са ръчно направени на място. Повече за производството описа Валентина Великова , която е заместник-председател на сдружението.

„ Основните ни артикули са свързани с бродирани шевици, като предлагаме дрехи и най-различни аксесоари. Имаме и ръчно рисувано стъкло и разнообразни текстилни продукти. Идеята ни е да разтеглим гамата и да произвеждаме освен обичайни фолклорни ризи и носии, а и такива за по-модерния живот. “

По думите ѝ облагата действия на сдружението, които се оферират изцяло гратис на всичките му членове. Те включват психотерапия, лимфодренаж, национални танци, зелени учебни заведения, детоксикация и просветителни курсове . В момента всички, които водят курсове към сдружението, го вършат изцяло гратис и непринудено .

„ Ако имаме повече доходи към общественото дружество, ще може да назначени хора, които да водят курсовете. Основната концепция е да помогнем на всички хора, които се сблъскват с тази диагноза и техните фамилии да се включат в група, където да се усещат разбрани и да получат помощ. “

Цената на една машина е към 19 000 лв. , само че тя може да варира съгласно пазара и инфлацията. 

Разнообразните и красиви продукти, направени от Социално дружество „ Нарисувай ми усмивка “, могат да се закупят онлайн  или в магазина, който се намира на адрес ул. „ Цар Симеон I “, №111 в Бургас.

Само преди няколко дни в Бургас се организира станалият към този момент обичаен благотворителен плувен маратон , проведен от сдружението. В него е събрана сумата от към 4000 лв. , която ще отиде за идеята на предприятието .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР