Валежи от дъжд в почти цялата страна и обилни снеговалежи

...
Валежи от дъжд в почти цялата страна и обилни снеговалежи
Коментари Харесай

Оранжев код, порои в половин България

Валежи от дъжд в съвсем цялата страна и значителни снеговалежи в планините на Югозападна България и Централна Стара планина. Над Балканския район минава следващият средиземноморски циклон. За денонощието количествата ще са най-значителни в Родопите и по южните скатове на Централна и Източна Стара планина. В Родопите към Златоград, Джебел, Кирково, както и в Стара планина по скатовете над Сливен прогнозите са за превалявания към 100 литра на квадратен метър за 24 часа.

За доста области в страната е в действие жълт и оранжев код за рискове. В областите на юг и югоизток кодът е оранжев за интензивни дъждове и мощен вятър с пориви над 50 километра в час. В областите на Северозапад заплахата е от заледявания в ранните часове на деня, когато температурите на доста места ще бъдат към и малко под нулата.

В резултат на предстоящите превалявания има предпоставки за разливи по някои реки в областите с оранжев код. По теченията на Струма, Места, Марица, Тунджа и Арда, както и някои техни притоци са вероятни разливи.

Времето в по-топлата част на денонощието ще е меко с температури сред 5 и 15 градуса - по-студено в Северозападна България. В петък се чака малко спиране на преваляванията и даже скъсване на облачността от югозапад на североизток. Още вечерта обаче страната ни още веднъж ще попадне под въздействието на циклон с нова вълна превалявания - най-вече дъжд в равнините. Сняг ще вали в планините на Югозапад и Западна Стара планина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР