Ваксините срещу Covid-19 са крачка напред и качествено нова стъпка

...
Ваксините срещу Covid-19 са крачка напред и качествено нова стъпка
Коментари Харесай

Доц. Велизар Шиваров обясни защо ваксината на Pfizer е безопасна

Ваксините против Covid-19 са крачка напред и качествено нова стъпка в битката на човечеството против инфекциозните болести. Това сподели пред БНР имунологът доцент Велизар Шиваров.

По думите му има няколко предпоставки за бързото развиване на имунизациите: „ Налице е стадий, който разрешава образуване на широкомащабни клинични изследвания за къс стадий.

Компонентите на имунизациите са били обект на предходни проучвания и има предварителни данни за техните резултатност и сигурност. Това, че има висока циркулация на вируса, разрешава бързо набиране на събития.

Ваксините, които влязат във фаза на клинични изследвания, имат доста по-висока успеваемост от всяко друго лекарство, тъй като се основават на доста по-добре развита просвета “.

„ Целта на необятната ваксинална стратегия е циркулацията на вируса да се сведе до най-малко. Колкото повече хора се имунизират, толкоз по-добре. Ваксиниралите се ще са предпазени най-малко за шест месеца “, добави той.

Имунологът акцентира, че имунизацията на Pfizer е интелигентно направена: „ Съдържа осведомителната РНК на белтъка, посредством който вирусът се захваща за клетките на гостоприемника.

Има няколко модификации на имунизацията, които разрешават на тази осведомителна РНК да кодира подобен белтък, който доста елементарно придобива конформационна дарба и организмът по-лесно образува антитела.

Тази матрична РНК е вкарана в липозомна парченце, което разрешава лесното ѝ внасяне в цитоплазмата на клетката. Така се провокира хуморален имунен отговор и се образуват кафези убийци и кафези помощници, които вършат разпрострат имунен отговор. Самият факт, че имунизацията би трябвало да се пази при специфични условия, е доказателство, че е безвредна “.

Доц. Шиваров съобщи, че ще се имунизира, „ тъй като изгодата от това ще е доста, доста по-голяма от риска за него и за обществото “.

„ Това, че има доста ваксини, е късмет за човечеството. Те ще провокират друг имунен отговор, това ще попречи да се селектират доминантни варианти на вируса, които вероятно са резистентни към една ваксина. Хубаво е, че се създават разнообразни ваксини “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР