Ваксините против грип от няколко дни са налични в аптечната

...
Ваксините против грип от няколко дни са налични в аптечната
Коментари Харесай

Наплив за противогрипни ваксини: Много желаещи, малко количества

Ваксините срещу грип от няколко дни са налични в аптечната мрежа, само че искащите да се снабдят с тях са в пъти повече в съпоставяне със заредените дози.

Аптекари в цялата страна всеобщо вършат описи, с цел да сложат ред в сериозния напор и да не позволяват ненужно напрежение и скупчване пред касите.

„ Няма изключително усъвършенстване в организацията спрямо предходните години.

Складовете си имат личен метод. Желаещите се усилват и без описи мъчно се поставя ред. Очакваме нови доставки, като най-вероятно ще ги получим през идната седмица.

Дават ни по 20 бройки на аптека “, разяснява пред „ Телеграф “ магистър-фармацевт Веселин Ангелов.

Като цяло няма смяна в цените на най-масовите ваксини спрямо предходната година.

Средно те се оферират за към 25 лв.. Надценките, които поставят в другите аптеки, обаче съществено варират.

Грижа

По Националната стратегия за възстановяване на профилактиката на сезонния грип при лица на и над 65 година за 2023-та са обезпечени средства за 370 544 дози.

Те ще стигнат за една четвърт от всички в тази целева група.

Предстои подписване на контракти сред НЗОК и притежателите на позволение за приложимост на грипни ваксини, след което те би трябвало да бъдат разпределени измежду общопрактикуващите лекари.

Според данните на здравното министерство тази година опция да се имунизират гратис при джипитата ще имат двойно повече пенсионери спрямо 2022 година
До 2026 година обсегът на програмата би трябвало да се увеличи до 35%.
В началото й, както и през 2019 година, имунизираните против грип пенсионери са били под 8%.

Състав

Ваксините у нас ще са против четири варианта – два от грип вид Б и два от вид А. Тази година единият от тях е изменен за по-голяма отбрана против инфекцията. Според експертите промененият вид А не води до по-тежко протичане, а до по-широко разпространяване. Връщаме се още веднъж в предпандемичната конюнктура, което значи, че грипът ще бъде по-интензивен, в сравнение с по време на тежките Коронавирус ограничения. Въпреки това не се чака нещо изключително при заболеваемостта и протичането, а връщане към естествените равнища. Инжекции могат да се слагат през целия есенно-зимен сезон (от 1 октомври на актуалната година до 31 март на идната година).
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР