Ваксинирането тази година и вероятно догодина е икономическа политика. Най-бързият

...
Ваксинирането тази година и вероятно догодина е икономическа политика. Най-бързият
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Ваксинирането ще помогне на икономиките по света да се възстановят по-бързо от кризата

Ваксинирането тази година и евентуално следващата година е икономическа политика. Най-бързият метод да се форсира растежът в една страна е да се имунизират хората по-бързо. " Това съобщи Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ), по време на конференция в края на първия ден от форума на самодейността.

" Някой страни се възвръщат от рецесията извънредно бързо, с доста високи темпове - на основата на мощна фискална позиция, добра парична политика и имунизиране, а по-голямата част от разрастващите се страни изостават толкоз съществено, че това може да се трансформира във времето в проблем, който задържа цялото възобновяване на международната стопанска система ", сподели още Кристалина Георгиева.
 Чака ни безкрайна икономическа рецесия, в случай че не решим здравната Чака ни безкрайна икономическа рецесия, в случай че не решим здравната
Както към този момент знаем, икономическата рецесия няма да има дълготраен край, в случай че не успеем първо да овладеем трайно здравната рецесия. Това значи, ч...

Тя даде образец със Съединени американски щати, които тази година чакат 7% стопански растеж. Нещо, което, по думите ѝ, не се е случвало от 1984 година " Този напредък идва от доста мощни тласъци за стопанската система, парична политика, която държи лихвите ниски, и доста бързо имунизиране ", акцентира тя.

Тя добави, че чака в идващите дни съветът на шефовете в МВФ да придвижи за гласоподаване издаване на 650 милиарда $, което би трябвало да способства за увеличение на запасите на страните-членки на фонда. Георгиева дефинира това като " инжекция в запасите ", която ще даде ново поле за фискални дейности. " Моят съвет към президентите от самодейността " Три морета " е да извърнат внимание на този запас, който няма да вдигне вашия дълг. Това е запас, на който може да разчитате и би трябвало да решите по какъв начин най-добре да го ползвате. Това е най-голямата в историята на МВФ инжекция в запасите ", сподели още Георгиева.

Тя разгласи прогнозата на институцията, че стопанските системи на страните от " Три морета " ще е в по-добра позиция от тези на страните от Западна Европа и нивото на Брутният вътрешен продукт в тях ще доближи предкризисните си равнища през тази година. С това стопанските системи в района ще изпреварят другите по света, като се чака растежът на Брутният вътрешен продукт да е 3.8% - двойно повече от прогнозата за 15-те западноевропейски страни от Европейски Съюз. Посочи и три риска това да не се случи.

Първият е подбуден от развиването на пандемията. Георгиева изрази вяра, че идните нови талази от инфектирани ще бъдат лимитирани посредством всеобща имунизация.
 Румен Радев: България чака стратегически вложения от Германия в сфери с висока добавена стойност Румен Радев: България чака стратегически вложения от Германия в сфери с висока добавена стойност
Румен Радев се срещна с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер в границите на Инициативата " Три морета&ld...

" Вторият риск е, в случай че държавните управления изтеглят ограниченията за поддръжка прибързано. Това би трябвало да става последователно и доста деликатно. Дългът се усили - и корпоративният и държавният. Ако има внезапно повишаване на лихвите, когато към момента огромен сегмент на стопанската система не се е възстановил, също може да докара до влияние. Третият риск е по какъв начин държавните управления употребяват фискалния си потенциал, с цел да подтикват трансформацията на техните стопански системи. Нека го употребяват рационално, тъй като това е неповторим късмет. В света ще се случи с нас или без нас ", съобщи Кристалина Георгиева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР