Ваксинацията в цяла Европа се движи мудно. Няма ритмични доставки,

...
Ваксинацията в цяла Европа се движи мудно. Няма ритмични доставки,
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев от Берн: Коронавирусът може да се крие в мозъка

Ваксинацията в цяла Европа се движи мудно. Няма ритмични доставки, а България в това отношение не е изключение. Как да гледаме на коронавирусната пандемия, която обхвана света, с днешна дата. По тематиката беседваме с доктор Аспарух Илиев, който от 2015 година завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн. Д-р Илиев даде изявление за Дир.бг:

– Д-р Илиев, какво се случва с имунизацията на „ Астра Зенека “? Регистрираните случаи на тромбози тормозят хората. В научните среди в Европа какво се написа и споделя по тематиката?
– За мен няма никакви терзания от имунизацията. Все отново приказваме за единични случаи, които не могат да бъдат база за каквито и да е терзания. Какво знаем за австрийските случаи? Те пораждат в границите на две седмици след имунизацията. Какво са правили двете дами в границите на тези две седмици? Човек живее, сблъсква се с какви ли не е фактори. Какво е правилото, когато приказваме за появяването на странични резултати от медикамент?
Правилото е да се съпостави групата на имунизираните по отношение на групата на не имунизираните. И в случай че се види, че при обещано заболяване и обещано затруднение – като температура, главоболие и т.н, при едната група има много по-голямо отклоняване, в сравнение с при другата, споделяме, че има проблем. Когато няма отклонение… какво да приказваме. Давам образец с една Англия, където имат 17 милиона души с тази ваксина, само че там няма никакво отклоняване сред двете групи. Така че данните за единични случаи са доста спекулативни. Проблемът на единичните случай е, че те са постоянно прочувствено заредени. Ако, да вземем за пример, се постави ваксина и човек създадем алергична реакция и почине след 30 минути, явно казусът е във имунизацията. Но, когато нещо се случило две седмици след имунизацията, към този момент нещата са доста разнообразни.
Интересното при австрийския миг е, че двете дами са били колежки и са работили в една и съща болница. Ваксинирани са две седмици преди откритата тромбоза. И това бе още при започване на стартирането на имунизацията на „ Астра Зенека “. Австрийските служби споделиха, че нямат никакви данни имунизацията да е повода за казуса. Има и неща от живота на тези дами, които ние не знаем. Пак споделям, че казусът с тези случаи става, когато те се извадят от подтекста. Стават два прочувствени случая, хората се ангажират прочувствено и естествено преценката им за имунизацията се трансформира, хората стартират да се тормозят. Това за мене е огромна неточност, тъй като имунизацията не покачва рисковете от каквото и да е затруднения. Няма данни имунизацията да провокира каквито и да било други странични реакции. Снощното известие на немската организация по сигурност показва леко покачване на едно доста рядко затруднение, само че техните данни изискват спомагателна инспекция – нито една друга страна не следи описаното от тях положение, в това число Англия. Дори паниката да се удостовери, приказваме за доста много рядко затруднение.

– Как върви съгласно вас имунизацията в Европа?
– Мудно и постепенно. Скоро и американският президент Джо Байдън разяснява пред медии, че се радва, че в Щатите имунизацията върви толкоз безпроблемно, за разлика от Европа. Ще дам образец с Германия. В Германия има една извънредно бюрократична система на имунизиране, тромава и бавна. Отделно като прибавим към това и фактът, че няма ваксини, че Европейския съюз получи късно ваксини… За каква бърза имунизация тогава да приказваме.

– И на този декор излиза имунизацията на „ Янсен “, която е в една доза. Какво мислите за нея?
– Тя е като „ Астра Зенека “ и съветската „ Спутник V “ като технология. Единична доза от нея дава отбрана от 50-70%, която сама за себе си не е неприятно нещо. Но от другата страна стои фактът, че първата доза на „ Астра Зенека “ също влиза в тези 50-70% успеваемост. Реално, „ Астра Зенака “ също може да се ползва единствено с едно доза. При обяснението на „ Янсен “ изгодата е в това, че при една доза това може да докара до по-голяма периодичност на имунизиране, тъй че да преодолеем по-лесно нещата и имунизацията да се случва по-бързо. Първата доза на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ също покрива или е покрай тези 75%. Реално с първата доза ние към този момент имаме отбрана. Втората доза е струпване.

– Значи сега гледаме едно съревнование сред производителите на ваксини?
– Има нещо такова. Нещата ми наподобяват на опълчване на почитатели като при „ Левски “ и ЦСКА. „ Астра Зенека “, против „ Пфайзер “, против „ Спутник “ и така нататък Няма смисъл да влизаме в тази серпантина на разногласия, имаме потребност от всички ваксини.

– Но към този момент се появиха отзиви, че есента следващата година ще би трябвало да има в допълнение имунизация, тъй като към този момент се сблъскваме с многото разновидности на ковид. Какво мислите?
– В момента сме в плен на английския вид, на който се дължат над 50% от всички случаи в Европа. За разлика от сезонния грип, коронавирусът мутира по-бавно. Но, да, общо взето, съгласно мен, вървим към обстановка, при която в един идващ стадий ще имаме композиция от няколко ваксини в една доза, с която ще се покриват всички разновидности. Ще стане нещо сходно на грипните ваксини. Принципно до есента на идната година ще имаме доста имунизирани с цялостния цикъл от 2 дози, може би ще е належащо да си сложим и една комбинирана ваксина. Трябва да сме наясно, че коронавирусът няма да изчезне просто по този начин. Може би при започване на всяка зима ще си слагаме ваксина сходно на грипната. Коронавирусът ще си е постоянно с нас. И вирусите на баналните настинки също са коронавируси, само че са зародили преди милиони години. В нашата обстановка чакам коронавирусът да е с нас, само че солидната имунизация ще ни даде предварителна защита и в един миг вирусът ще се трансформира в нещо като една простуда.

– Може ли да приказваме за обща ваксина, която да включва отбрана от грип и ковид в едно?
– Сигурно ще се стигне и до нещо такова – няколко ваксини в едно. Пак ще кажа, че коронавирусът е по-бавно мутиращ в сравнение с мутира грипният вирус. В този смисъл имунизациите ще са доста по-ефективни против ковид. При сезонния грип имаме няколко разновидности по време на една вълна на епидемията, а коронавирусът мутира в разнообразни разновидности, само че по-бавно. Иначе знаете, че при детските ваксини имаме комбинации и слагаме по 6 едновременно. Имунната ни система е извънредно адаптивна и може да се оправи с няколко подваксинации едновременно.

– Хората, когато видят, че на имунизирани нищо им няма, стават по-смели. Как гледате на това?
– В Германия е тъкмо по този начин. Притеснението за имунизацията от ден на ден понижава и повече хората се имунизират. Сега има терзание за „ Астра Зенека “ (в момента след решението на немското държавно управление за краткотрайно прекъсване на имунизациите с Астра повече), само че лека-полека хората схващат, че имунизациите не са толкоз рискови. Сигурен съм, че ще имаме едно възстановяване идната есен с по-висок % ваксиниращи се непринудено. Дотогава се надяваме и доставките да са по-добри.

– Наблюденията върху „ Пфайзер “ и „ Модерна “, които са разрабоени на различен принцип – на тъй наречените РНК…
– Впечатленията ми са отлични. Данните от Англия, тъй като те са майстори на анализите, тъй като при тях цялото здравно досие е цифровизирано и в действително време се наблюдават страничните резултати, на двата препарата дават идентична успеваемост, а тя се показва в цялостна отбрана против тежко протичане на заболяването и влизане в болница. Това е търсеният резултат от имунизациите. Те свеждат болестта до лека форма.

– Има ли нови способи при лекуването, в случай че се стигне до болница?
– Постоянно излизат нови неща. При едно от последните приказваме за медикамент, който се употребява в лекуването на подагра. Това обаче не би трябвало да бъде самотерапия. Лекарството е сходно на кортикостероидите и има положителен резултат, подобрявайки протичането на болестта, потискайки свръхимунната реакция във втората фаза на заболяването. Няма да го назова, с цел да не го употребяват хората у дома. Не би трябвало да се прави самотерапия, тъй като е сериозен медикамент. Но ето, това е нещо ново. Друго нещо, което сега се следи и разяснява, са данни, които не са сложени все още на чисто научна основа, само че са свързани с хората, които към този момент са преболедували ковид. При тях, като постковиден резултат, се вижда нарушена централизация, отмалялост, компликация при напредване. Когато обаче тези хора се имунизират, те приказват за усъвършенстване. Това демонстрира, че и те печелят от една имунизация след заболяването, макар че са преболедували.
Друг забавен факт – има научни данни от опити с мишки, нагодени да боледуват от Коронавирус, че коронавирусът се крие в мозъка. И в един миг може нещо да го отключи още веднъж. При СПИН, който провокира напълно друга болест, имаме сходно криене в мозъка. Това е един тип тактика на вируса да се скрие в съответни зони на тялото, където не може елементарно да бъде открит от имунната система. Така вирусът може да се скрие там и да седи и да дебне в тил. Респективно не се знае дали и това криене на вируса няма нещо общо с тези признаци за трайна отмалялост. Очевидно е, че имунизацията работи добре на всички пациенти с трайни признаци, само че дано да изчакаме да забележим точната научна статистика, по този начин е редно. Добре работят всички ваксини. Ако се вземем в ръце и сме по-дисциплинирани, като азиатците, примерно, може да го преборим и по-бързо. Всичко в Европа е въпрос на неналичието на дисциплинираност. Азиатците се сблъскват с такива проблеми на всеки 10 години. Ако ние бяхме толкоз точни и прецизни като тях, готови да вършим вярното без да философстваме, нещата щяха да вървят доста по-бързо и към този момент щяхме да живеем значително живота си обикновено.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР