Ваксината срещу варицела е част от препоръчителния имунизационен календар на

...
Ваксината срещу варицела е част от препоръчителния имунизационен календар на
Коментари Харесай

Варицела – за или против ваксината?

Ваксината против варицела е част от целесъобразния имунизационен календар на България от началото на 2020 година Редица педиатри я предлагат на своите пациенти, защото тя е ефикасна, а страничните ѝ резултати са съпоставими като периодичност и тежест с тези на към този момент познатите ни ваксини от календара. В случай на неявяване от имунизационната стратегия, варицелата е шарка, която се прекарва от 85% от децата преди да навършат 14-годишна възраст. Много огромна е вероятността неимунизиран човек да се болести при контакт с болен, защото последният разнася болестта в продължение на 21 дни. Бременните дами, които нямат имунитет против варицела, са изключително уязвими. Те са с нараснал риск от заболяване и развиване на затруднения в плода или новороденото.

Какво съставлява варицелата?

Варицелата е мощно инфектиран вирус, инфекцията от който протича с обриви по цялото тяло, неразположение, температура и главоболие. Вирусът се популяризира по въздушен път, както е при грип, морбили, ковид и други въздушно-капкови инфекции. Заразяването става чрез различен болен - дете или възрастен, или от възрастен с обострен херпес зостер. В множеството случаи децата боледуват релативно леко, без пораждане на затруднения. Те обаче мъчно понасят сърбежа и възбраната за чесане на пъпки, които могат да доведат до бактериална зараза и белези за цялостен живот. При възрастните заболяването може да протече доста по-тежко, като са известни и случаи, при които затрудненията водят даже до гибел.

Ваксината против варицела е основана през 70-те години на ХХ в. В 13 от 27 страни членки на Европейски Съюз тя е безвъзмездна и е част и от Националните имунизационни календари. В тези страни случаите на варицела понижават с близо 90% и това води след себе си още един огромен плюс – покачва се груповата отбрана и се редуцира разпространяването на вируса измежду популацията. Именно затова съгласно експертите причините в поддръжка на имунизацията са със доста по-голяма тежест от тези срещу нея. Експертите припомнят също, че контрааргументите най-често биват поддържани от обичайните съперници на имунизацията, известни още като антиваксъри.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР