Ваксината срещу коронавирус, която се поставя в момента в България,

...
Ваксината срещу коронавирус, която се поставя в момента в България,
Коментари Харесай

Доц. Мария Стаевска: Ваксината срещу коронавирус не е опасна за хората с алергии

Ваксината против ковид, която се слага сега в България, няма противопоказания за хората с алергии. Противопоказания има единствено за хората, които са имали алергичен потрес от разнообразни ваксини преди този момент, изясни в " Денят стартира " доцент Мария Стаевска - шеф на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ " Александровска ".
Всички останали пациенти с астма, със сенна хрема, с хранителна алергия, с медикаментозна алергия не са противопоказани.

Ваксината на Пфайзер има доста малко странични резултати. Ваксината на Модерна има малко повече странични резултати, само че те са към 1%.

Най-честият непряк резултат е лека болежка в делтоиден мускул, където се слага имунизацията. Проучванията сочат, че 80% от проучваните пациенти оповестяват за такава болежка. Това е една лека болежка в мускула, няколко часа откакто е сложена имунизацията, изясни доцент Стаевска.

Другите странични резултати са леко зачервяване директно до мястото на инжектиране след 15 минути.

Тези реакции са присъщи и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания, посочи доцент Стаевска.
Пациентите доста постоянно търсят взаимоотношение, с цел да се отключи алергия, само че този принцип не е напълно вярно сложено.

По думите ѝ, към 30% от популацията на Европа има алергии и в случай че те не се имунизират, това би компрометирало имунизацията на страните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР