Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е най-сигурният начин за

...
Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е най-сигурният начин за
Коментари Харесай

HPV ваксината – кога и на кого трябва да бъде поставена?

Ваксината против човешки папилома вирус (HPV) е най-сигурният метод за предварителна защита на зараза с вируса. Тя има потвърден позитивен резултат върху честотата на заболеваемост от рак на маточната шийка и появяването на генитални брадавици. Въвеждането на стратегии за всеобща имунизация по целия свят може доста да способства за понижаване на риска от развиване на разнообразни онкозаболявания, постоянно провокирани от някои видове HPV.

Ваксината е най-ефикасна, когато бъде сложена на деца на възраст 11-12 години. Това се дължи на обстоятелството, че е целесъобразно имунизираното лице да не е почнало да води сексуален живот. Въпреки това има смисъл и от имунизацията на младежи и млади възрастни до 26 години. Ваксината би могла да ги защищити от нова или повторна зараза, както и да предотврати разпространяването на вируса по сексуален път измежду разнообразни полови сътрудници.

HPV имунизацията е главният метод за предварителна защита на рака на маточната шийка. По тази причина имунизацията е изключително значима за дамите за съкращаване на риска от развиване на цервикален рак. В международен мащаб това е четвъртото най-разпространено онкологично заболяване измежду дами, а в България всеки ден най-малко една жена умира в резултат на заболяването.

Важно е да знаем обаче, че човешкият папилома вирус не визира единствено дами. Над 4 от 10 случая на ракови болести, породени от HPV, се следят при мъже. Те също могат да развият разнообразни типове рак като да вземем за пример рак на пениса, ануса или орофаринкса (​задната част на гърлото). По тази причина имунизацията следва да бъде поставяна на пациенти освен от женски, само че и от мъжки пол. Тя би трябвало да бъде общодостъпна, защото е от основно значение за елиминирането на HPV-предизвиканите болести. Европейската онкологична организация (ECCO) обръща особено внимание на универсалната стратегия за използване на имунизацията и отбелязва, че до 2030 година полово неутралната имунизация против HPV би трябвало да бъде реалност във всички европейски страни.

Повече информация за HPV имунизацията може да откриете тук:

*съдържание на MSD
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР