Важно е това, че Народното събрание днес дава ясен знак

...
Важно е това, че Народното събрание днес дава ясен знак
Коментари Харесай

Иван Ченчев към управляващите: Най-накрая чухте БСП за националната детска болница

„ Важно е това, че Народното събрание през днешния ден дава явен знак – че взима драговолно въпроса с многопрофилната национална детска болница. Но ще обърна внимание на обстоятелството, че когато ние от Българска социалистическа партия говорехме, че въпросът е незабавен, наложителен, че доста сме закъснели, към този момент няколко състава на Народното събрание – не бяхме чути. Може би си спомняте полемиката предходната седмица, когато тук, от тази естрада, Българска социалистическа партия защитихме нашето право като вносители на решение за основаване на краткотрайна комисия, която да откри какво се случва. Защото е срамно толкоз години да се приказва за национална детска болница и да няма национална детска болница в страна член на Европейския съюз “.

Това съобщи заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Ченчев от парламентарната естрада през днешния ден.

„ Ченчев уточни: „ В решението написа, че в 7-дневен период министърът на опазването на здравето би трябвало да даде доклад. Вносителите са създали този план за решение на 21 декември 2023 година Като е толкоз незабавно и е в 7-дневен период, за какво не го внесоха да го гледаме в залата незабавно след ваканцията? Изведнъж стана доста незабавно. По принцип по този начин би трябвало да бъде, когато става дума за здравето на децата, само че не е ли това в отговор на отхвърленото предложение на Българска социалистическа партия за основаване на краткотрайна комисия? “

„ Въпросът със периодите - за отчети на министъра, за основаване на интернет страница и други, е забавен, някъде и противоречив. Но в решението от 4 точки няма най-важното - обозрим период, от който ние да се ориентираме по кое време би трябвало да завърши този план “, съобщи социалистът.

Иван Ченчев напомни, че в полемиката преди Коледа е станало ясно, че мястото за болничното заведение също е противоречиво. „ Разбрахме, че там текат отчуждителни процедури, само че най-сетне въпреки всичко има консенсусно решение по този въпрос. Въпреки че още веднъж наблягам – регионът е несъответствуващ, стана ясно, че двама районни кметове ще би трябвало да вършат планове, Околовръстното шосе би трябвало да се уголемява, не е ясно с тази инфраструктура по кое време ще са подготвени от общината, а за какво не и от страната “, уточни още националният представител от Българска социалистическа партия.

Ченчев бе безапелационен: „ Трябва да има някакъв записан период, с цел да се знае в какви рамки върви този план и дали всичко се случва в точния момент или някой някъде отново протака. Защото в полемиката чухме, че в тази Здравна капиталова компания, която е основана, има секретарки, водачи, които взимат пари и до момента никой не знае защо са взимани тези пари. “

Той приветства основаването на уебсайт и публичността по плана, само че прикани за действителна бистрота, тъй че Народното събрание съответно и ежемесечно да следи какво се случва. „ Защото до момента не беше ясно. Знаете, че през 2020 година Министерски съвет взе едно решение да отпусне 100 млн. лева за създаване на националната многопрофилна детска болница. И към днешна дата въобще не се знае къде са тези пари. Добре ще е в този доклад на министъра да попадат тези данни и да се разбере изпълнено ли е и по какъв начин решението на Министерски съвет “, акцентира зам.-председателят на парламентарната група на социалистите.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР