Важно е да следим работата на този служебен кабинет и

...
Важно е да следим работата на този служебен кабинет и
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Служебният кабинет е политически балансиран, а не политически неутрален

Важно е да следим работата на този длъжностен кабинет и той да се придържа към главната рамка – образуване на изборите, обезпечаване на обикновено деяние на администрацията и непредприемане на крупни придвижвания по връзки на контракти. Имаше длъжностен кабинет на Радев, който смени регионалните шефове, шефовете на ОДМВР. И този длъжностен кабинет да не подписва контракти, които ще са противоречиви – 30-годишен с Боташ. Това предложи Боряна Димитрова от " Алфа Рисърч " в изявление пред БНР.
 
Нейната прогноза за идващите три дни е, че служебният министър председател Димитър Главчев ще покаже твърда позиция и няма да смени противоречивия вътрешен министър Калин Стоянов. Промени на състава може да има, само че това ще са евентуално един, двама министри.
 
Предложените министри са предстоящо без ярки политически фигури. " Смятам, че е политически уравновесен, а не политически безпристрастен. Виждам палитра от политически лица и това се вписва в логиката на конституционните промени – претендентите за министър председатели да се избират от избран кръг, само че да не са ярки политически фигури ", разяснява Димитрова.
 
Според нея самата конституционна промяна обрисува периметъра, в който могат да се търсят претендентите за министър председател и министри, откакто са посочени позициите,  между които може да се избира длъжностен министър ръководител. Когато президента Румен Радев правеше служебни кабинети, той търсеше предстоящо министри от президентската администрация ", напомни Боряна Димитрова.
 
В предложенията на Главчев за министри се основава напрежение към Министерство на вътрешните работи и електронното ръководство, показа мнението си социологът и изясни, че след оставката на професионалното управление – основният секретар Живко Коцев, промяна и на политическото би обезглавило Министерство на вътрешните работи. Тя дефинира Калин Стоянов като " не ябълката на раздора, а боксова круша на раздора ".
 
" Интересно е по какъв начин ще се развива ролята и присъединяване на Министерство на вътрешните работи в изборния развой ", напомни Димитрова. И разяснява: " Главчев направи ловък пиарски ход и се срещна със синдикатите в Министерство на вътрешните работи, и сподели, че те упорстват за оставането на Калин Стоянов. За мен този пост ще остане за Калин Стоянов и не чакам в апелите за преосмисляне на състава на служебния кабинет да бъде заменен. И ще продължи напрежението в предизборната акция ".
 
Димитрова изрази мнението си, че има " целеустремено опазване на фигури от досегашния кабинет, което поклон към политическите партии, които управляваха до момента – Георги Гвоздейков, превоз, и Галин Цоков на МОН.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР