Важно е да се гласува масово и гласът на всеки

...
Важно е да се гласува масово и гласът на всеки
Коментари Харесай

Радев с критика към кабинета, иска разследвне за играчите от доклада на ДАНС и мотивите им

Важно е да се гласоподава всеобщо и гласът на всеки българин да бъде регистриран правилно. Имаме потребност от незабавно възобновяване на доверието в изборния развой. 
Това сподели президентът Румен Радев, откакто упражни правото си на глас в столичната Професионална гимназия по превоз " Макгахан ".

 

„ Гласувах за развиването на София като съвременна и европейска столица, каквато всички българи желаеме ”, акцентира Радев.

„ Най-важното през днешния ден е да се гласоподава всеобщо. Да се обезпечи успокоение в изборния ден и да има убеденост, че всеки българин ще получи правилно ценене на своя глас “, разяснява президентът.

 

Държавният глава съобщи, че се е срещнал с отчета на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), който е изпратен до Централната изборна комисия (ЦИК).

 

Той не даде отговор на въпроса дали има нещо притеснително в отчета на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), поради който се стигна до изключително съвещание на Централната изборна комисия (ЦИК) в петък вечерта, на което беше анулирано машинното гласоподаване.

 

Вчера министър председателят Николай Денков съобщи, че отчетът е манипулативен и прави неверни внушения. Той добави, че няма да го популяризира, макар че е без гриф секретно, тъй като това ще значи да даде публичност на неистина. Денков още веднъж заприказва и за смени на ръководители в службите.

Според президента обаче цялата обстановка повдига въпроси за кадровата политика на държавното управление.

 

По думите му съществена роля за случилото се носят зам.-министърът на електронно ръководство Михаил Стойнов и зам.-председателят на ДАНС Деньо Денев, които били назначени от кабинета.

 

От текста на отчета на ДАНС се схваща, че Стойнов е правил дейностите, които са показани като проблематични, в залата с видеонаблюдение във ведомството. Неизвестно е дали записите от нея са със тон, само че в справката е представено, че Стойнов е направил дейностите по видеозаписване построяването на софтуера от изходния код, за " да си го гледа и да си поиграе с него ". Денев пък е индивидът, който се е подписал под отчета. Вчера министър председателят Денков разгласи, че чака оставката му, която ще бъде гласувана неотложно от Министерския съвет.

 

Според президента има потребност от незабавно възобновяване на доверието в изборния развой. Очаквам способените органи в най-скоро време да извършат своето следствие и да оповестят кои са играчите и претекстовете за този акт, сподели Радев.

 

ДАНС са подчинени директно на Министерския съвет и персонално на министър-председателя. Не очаквайте от мен да нарушавам някаква подчиненост, сподели Радев във връзка това дали би разгласил отчета.

Този случай повдига някои забавни въпроси по отношение на кадровата политика на ръководещите. И заместник-министърът на електронното ръководство, и заместник-председателят на ДАНС, които са директно забъркани в този, меко казано, скандал, са предопределение на ръководещите, сподели Радев.

 

На въпрос на публицисти дали упоменатите от него би трябвало да подадат оставка, Румен Радев съобщи, че тези въпроси би трябвало да се зададат към ръководещите.

Уважавам решението на ЦИК като самостоятелен орган, само че дали е вярно и законосъобразно, ще реши съдът, съобщи президентът.

По думите на президента всеки парламент се ангажира с смяна на Изборния кодекс. Президентът напомни, че той наложи несъгласие на последната смяна в Изборния кодекс, която обезсмисли машинното гласоподаване, тъй като трансформира машините в печатащо устройство. Тогава се откри устойчиво болшинство, което да отхвърли моето несъгласие, сподели той. Според него възобновяване на доверието в изборите изисква сложни старания на редица институции.

Всяка институция би трябвало да извършва отговорно и пълноценно своите пълномощия, а не да трансферира на други да ѝ свършат работата и да носят нейната отговорност. Това е залогът за развиването ни като естествена европейска страна, сподели още президентът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР