Важно е да показваме свидетелствата за тоталитаризма, защото паметта и

...
Важно е да показваме свидетелствата за тоталитаризма, защото паметта и
Коментари Харесай

Емил Кошлуков : Има много сериозен натиск за подмяна на историческата ни памет


Важно е да демонстрираме свидетелствата за тоталитаризма, тъй като паметта и историята не са едно и също нещо. Паметта е друга. Нацията няма памет, помнят обособените човеци. Спомените се образуват от някакви опорни точки. Без предишното - нямаме бъдеще. Това съобщи генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков за документалната поредност " Отворени досиета ".

Той посочи, че спомените могат да бъдат пресъздавани и заличавани. Това се случва всеки ден и с нашата групова памет, изясни той.

„ Битката за предишното е борба за бъдещето. Националните ни празници са памет. Можем да преиначим историята, само че не можем да я подменяме. Днес има доста сериозен напън за замяна на историческата ни памет. Напоследък приказваме за езика на омразата и подправените вести. Колективната ни памет ни пази, като нация “, акцентира Кошлуков.

„ Всяка власт се пробва да подменя историята предвид на потребностите си. За да се случи би трябвало да изчезнат свидетелствата. В досиетата виждаме историите на хора, смачкани от тоталитарния режим. Целта на новите антикомунисти е да унищожат паметта “, уточни шефът на Българска национална телевизия.

„ Това е същинското удостоверение за епохата. Ако не покажем историите им, паметта ще бъде сменена. Трябва да съхраняваме онази културна памет, която е удостоверение за историята и е истината. Този интервал е мъчителен и е разграничителен за нацията, само че няма по какъв начин да затворим една страница от историята, преди да я прочетем “, изясни той.

„ Възродителният развой е едно от най-големите зверства на балканите. Ние изхвърлихме за една нощ 150 000 наши съграждани отвън границата си. Възродителният развой би трябвало да се знае. Ако разликите изчезнат и несъгласията ще изчезнат. Това беше идеалът на комунизма – безкласен можел, при който всички да сме равни “, сподели още Емил Кошлуков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР