Важно е да обясните на децата си основни понятия, свързани

...
Важно е да обясните на децата си основни понятия, свързани
Коментари Харесай

Как да научите децата си на отговорност към парите

Важно е да обясните на децата си съществени понятия, свързани с парите и финансите – в случай че схванат вярно правилата като дребни, те ще бъдат рационални с финансовите си решения като възрастни .

Какво да вършиме:

Говорете с тях.

Дори децата в детската градина могат да схванат обстоятелството, че родителите им вървят на работа, трудят се и за това получават пари. Говорете с тях по какъв начин изборът на специалност дефинира размера на заплатата, да вземем за пример какъв брой време е належащо да се учи за лекар или юрист.

Помогнете им да схванат стадиите от процеса – вие ходите на работа, получавате пари, с които по-късно плащате разноските: за ток, за интернет, за храна, за облекла.

Научете децата си да икономисват.

Много е мъчно за децата да схванат за какво е добре да икономисват пари в този момент, с цел да ги похарчат за нещо значимо в бъдеще. За да им помогнете, купете касичка, която има разнообразни отделения за харчене, икономисване и даряване.

Или просто им направете 3 обособени бурканчета, като ги надпишете красиво. Когато децата ви получат пари – от вас или като подарък от родственици – помогнете им да ги разпределят във всяка категория .

Позволявайте им да купуват неща по техен избор.

Когато децата ви изискат да им купите нещо, за което вие не желаете да отделяте средства, им дайте опцията да си го купят с техните пари. Обяснете им за какво не смятате, че покупката не е добра концепция, само че въпреки всичко им дайте избор.

Ако е нещо, което не могат да си разрешат, им п омогнете да се ориентират какъв брой пари имат, какъв брой коства играчката и какъв брой още пари ще са им нужни, с цел да си я купят, да вземем за пример: „ Ще би трябвало да спестяваш седмичните си пари още 2 месеца и ще събереш парите “.

Плащайте пред тях в брой.

Децата би трябвало да асоциират пазаруването с банкноти и монети. Плащайте в брой, когато пазарувате с тях. Т ова ще им помогне да свържат парите и харченето.

А в случай че употребявате банкова карта, е добре по-късно да им покажете извлечение, в което да видят, че съответната сума е извадена от сметката ви.

Живейте в границите на опциите си.

Децата ви ще следват вашия образец. Прилагайте това, което проповядвате – покажете на детето по какъв начин се живее съгласно опциите и му помогнете да го приложи във връзка с своите разноски. Например може да си носи вода от у дома, вместо да купува всеки ден от учебно заведение.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ:

Не оставайте единствено с приказките.

Помнете, че основен е действителният образец, а не думите. Както и във всяка друга област в живота, децата наследяват финансовите привички на родителите си.

Ако се карате с колегата си за пари или пък харчите прекалено много, това е урокът, на който ще научите децата си.

Не тревожете децата си.

Не ги претоварвайте с информация за неплатени сметки, само че въпреки всичко им напомняйте, че парите „ не порастват по дърветата “. Когато станат младежи, може да им разкажете по какъв начин вземате финансовите решения у дома.

Ако родителите приказват за това, споделят проектите си за отмора или разискват предпочитаните разноски, децата ще придобият добра основа , върху която да градят уменията си за ръководство на парите в бъдеще.

Не се съгласявайте с всичко.

Концепцията за „ отсрочване на удоволствията “ оказва помощ на децата да свържат понятието за финанси с ежедневния живот. Когато отказвате да закупите избрана играчка, те схващат, че не могат да имат всичко, което изискат незабавно. А като им давате опция да си я купят сами, ги учите да възнамеряват и да пестят.

Н е мислете, че децата не са способни да икономисват.

Дори напълно дребните деца могат да се научат да икономисват. Добро общо предписание е 10% от прихода да отива за щедрост, 20–50% – за икономисване, а останалото да се харчи. Когато децата пораснат, може да им откриете банкова сметка, която вие да контролирате.

Не забравяйте „ старомодните “ и дружно с тях използвайте модерните принадлежности за образование.

Бъдете изобретателни. Игри като „ Монополи “ и „ Суперфермер “ могат да показват финансите пред децата ви по занимателен метод. Проучете и идентифицирайте един или два подобаващи просветителни уеб страницата , които да учат децата ви на финанси.

Автор: Кевин Галегос , вицепрезидент на Феникс Финасова Група

Инфо: https://cleverbook.net

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР