Важните решения в Европейския съюз се взимат с единодушие. Съветът

...
Важните решения в Европейския съюз се взимат с единодушие. Съветът
Коментари Харесай

25 държави в ЕС станаха заложници на Полша и Унгария

Важните решения в Европейския съюз се взимат с единогласие. Съветът се стреми към единогласие, даже когато такова не се изисква.

Това е знак към страните, че всички са еднообразно значими - огромни и дребни, богати и не чак толкоз. Държавите употребяват правилото на единогласие, с цел да договарят по въпросите, които са им значими и да пазят личните си ползи. Често ползите на някои страни не съответстват с ползите на останалите.

От правилото на единодушието се възползва България като блокира преговорната рамка за Република Северна Македония , а по този метод и започването на договаряния със Скопие и Тирана. Според немското председателство, двустранните проблеми сред страните не би трябвало да стават пленник на общите ползи на целия Европейски Съюз.

От правилото на единодушието се възползват и Полша и Унгария, които постановиха несъгласие върху седемгодшния бюджет на Европейски Съюз - рекорден в историята на общността поради изключителната обстановка с пандемията от COVID-19.

Варшава и Будапеща блокират 1,8 трилиона евро , част от които са 750-те милиарда от фонда за възобновяване поради новия механизъм, който обвързва евросредствата с върховенството на закона . Двете страни не съумяха да блокират приемането на самия механизъм, тъй като за него не беше належащо единогласие и по тази причина блокираха целия бюджет и новото предложение, което уголемява личните запаси на Европейски Съюз.

Ако при започване на финансовата година бюджетът не бъде дефинитивно признат, Европейски Съюз ще разполага със сума в размер на не повече от 1/12 от бюджета на миналата финансова година, което в сегашните условия би било пагубно, даже за богатите държави-членки.

Европейски бизнес-асоциации, работодателски организации и синдикати настоятелно приканват държавните управления да одобрят бюджета и фонда за възобновяване, тъй като бизнесът и хората незабавно се нуждаят от тези средства. Не е време за политически игри, споделят те.

Парите са значими и за самите Полша и Унгария, и най-много за елементарните поляци и унгарци, които също ще пострадат поради решението на своите държавни управления. Полша е най-големият чист адресат в Европейски Съюз.

За да оправдаят позицията си пред своите жители, Виктор Орбан и Матеуш Муравецки втърдяват риториката. Виктор Орбан вкара в приложимост две обичани тематики - миграцията и Сорос .



Говорителят на унгарския министър председател Виктор Орбан написа през днешния ден, в навечерието на срещата на върха, че финансовите наказания, които Брюксел планува в новия механизъм за върховенството на закона са надали не проект, препоръчан от Джордж Сорос.

Според представителя на Орбан - Золтан Ковач - още през 2015 година Сорос предложил финансови наказания за страните, които отхвърлят мигранти.

“Днес следим финансово изнудване и политическо отмъщение от страна на институциите на ЕС”, споделя той.

Подобна изразителност употребяват и в Полша - полският министър председател Матеуш Моравецки сподели в тирада през Сейма през вчерашния ден, че върховенството на закона и нарушаването на правилата на правовата страна се трансформират в пропагандна машина за Европейския съюз . Той напомня и времето на комунизма, когато комунистическите партии използваха пропагандата за реализиране на задачите си. Според него това може да докара до колапс на Европейски Съюз.

Словенският министър председател Янез Янша също поддържа Полша и Унгария с нетрадиционно писмо, което изпрати в понеделник до водачите на евроинституциите и до немския канцлер Меркел. Той съпостави Европейски Съюз с ескорт от кораби, плаващи в бурно море, които постоянно срещат рифове и айсберги. Но с цел да продължи конвоят дружно, би трябвало да се съблюдават договорите, другояче корабите ще стартират да напущат конвоя. Янша се афишира срещу механизма за върховенството на закона, тъй като съгласно него той няма да се основава на самостоятелни оценка. Заради многото метафори и поетични съпоставения писмото на Янша се трансформира в шлагер в Брюксел. В същото време обаче разсъни и паники, Словения поема председателството на Съвета на Европейски Съюз във втората половина на 2021.

Дипломати в Брюксел се притесняват, че сегашната обстановка е единствено “начало на кризата”.

Никой не чака през днешния ден водачите да съумеят да убедят Орбан и Муравецки да трансформират позициите си. Но и никой не чака, че страни като Нидерланция и Германия да създадат компромис с върховенството на закона, с цел да получат тяхното единодушие.

Лидерите на политическите групи в Европарламента също предизвестиха нощес в взаимна позиция, че към този момент има съглашение за бюджета и наново отваряне на договарянията е невероятно. Никой не би трябвало да чака Народното събрание да отстъпи от позицията си, предизвестяват евродепутатите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР