Въглеродния отпечатък върху света се е увеличил с малко над

...
Въглеродния отпечатък върху света се е увеличил с малко над
Коментари Харесай

Пак навеждаме глава пред европейците, този път заради въглеродния отпечатък

Въглеродния отпечатък върху света се е нараснал с малко над 6% през предходната година. Въпреки многократните ни опити пълноценно да се включим в екологичните практики на Запада, България е страната в Европейски Съюз с най-голямо нарастване на CO2 излъчвания. През 2021г. в родината ни те са скочили с 18 на 100 – фрапантно по-висока цифра спрямо тази на междинния коефициент за евросъюза.

По оценка на Eurostat, въглеродният отпечатък е повишен в съвсем всички страни. Това обаче има своето разумно пояснение. След като през 2020 година светът бе съвсем спрян от рестрикции, наложени поради COVID-19, отчетохме исторически спад в отделянето на CO2. По това време мегаполиси в Китай, Япония, щатите и Европа отчитаха най-чистият си въздух от десетилетия насам.

Но пристигнахме в 2021г. и всички промени останаха записани в историята. Нещата започнаха малко по малко да си бъдат постарому. За някои се радвахме, за това – няма по какъв начин. Наново се ускори изгарянето на изкопаеми горива, в това число петрол, природен газ, въглища и торф. Регенерира се стопанската система, потегли всеобщия превоз и промишлената активност се възроди.

Това докара до наличието ни в още една ранглиста с отрицателен колорит. Притеснителните 18 на 100 растеж за България са доста по-високи и от тези на втората в статистиката членка на Европейски Съюз – Естония. Балтийската страна е отчела +13,1%, следвана от Словакия (+11,4%) и Италия (+10,6%).

Има и добър образец. Две страни са с планирано понижение на излъчванията на CO2 - Португалия (-5,5%) и Финландия (-1,5%).

Какво ни е навредило най-вече?

Анализи сочат, че през предходната година въглеродният отпечатък се дължи основно на възходящото потребление на твърди изкопаеми горива. Това в действителност е асъдействало за над 50% от скока. Течните изкопаеми горива са виновни за над 29% от нарастването, до момента в който 21% могат да се дължат на природния газ. Намаленото потребление на торф леко облекчило нарастването на излъчванията на CO2.



Горчивата истина диктува, че в случай че скоро не вземем нещата драговолно и не почерпим на практика опит от екополитики в чужбина, които да бъдат фактически и дълготрайно приложени у нас, ще продължаваме да бъдем обект на наказания. Съвсем смислени и заслужени наказания. И в този случай не е задоволително единствено да приказваме какъв брой добра концепция е прословутата " Зелена договорка ".

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР