Вадете лист, записвайте… Една умопомрачителна рецепта в идеални пропорции, дадена

...
Вадете лист, записвайте… Една умопомрачителна рецепта в идеални пропорции, дадена
Коментари Харесай

Как да приготвим твърдо сварено яйце ~ Йожен ЙОНЕСКО

Вадете лист, записвайте… Една умопомрачителна рецепта в идеални пропорции, дадена от фамозния публицист и драматург 

" Как да приготвим твърдо сварено яйце "

Това е яйце. Казват, че яйцето е яйцевидно, тъй като има формата на яйце. Характерно е обаче, че яйцето е яйцевидно, без да… бъде яйцевизирано, и неговата яйцевидност е изцяло естествена. Можем да кажем, без да рискуваме доста да сбъркаме, че яйцевидността на яйцето с изключение на в редки изключения, толкоз редки, че не могат даже да се цитират, е негов наследствен белег.

Някои считат, че името на яйцето произлиза от името на архитектурния орнамент във форма на яйце, който украсява един корниз или дорийски капител, който бива: яйце, необкръжено с листа, и яйце, обкръжено с листа.

За да приготвите твърдо сварено яйце, първо поискайте едно крепко яйце от продавача. Кажете му да го огледа на лампа, с цел да ревизира дали е прясно. Най-често яйцето е от кокошка. Може също да се използва и яйце от патица, което е по-голямо и нормално малко зеленикаво на цвят, среща се по-трудно. Отивате си у дома, като се пробвате да запазите яйцето невредимо. За предпочитане е яйцето да се подготви в кухнята на готварска печка. Внимание! Яйцето не се поставя напряко на печката, а се слага в железен съд. Предварително наливате вода в съда в задоволително количество, с цел да покрие яйцето. Например за един цилиндричен съд с диаметър 20 см и височина 15 см е необходим единствено половин литър вода. Можете да си я доставите, като отворите крана на чешмата, в множеството случаи подложен над умивалника; върху огъня поставяте самия съд с водата, в която е потопено яйцето. Ако водата е студена, можете да я затоплите, като запалите печката. Тя се пали благодарение на кибритена съчка, която се вади от дребна кутийка и се драсва о едната от двете й страни, намазани с червен восък. После придържате клечката над отвора на горелката, като авансово сте завъртял копчетата, които дават опция на газта да премине през тръбите и да доближи до отвора под формата на дребни пламъчета. Вместо кибрит може също по този начин да се използуват запалка или огниво с кремък. 

Чакате водата да заври. След това потопявате в нея яйцето. След 10 минути можете да го извадите благодарение на лъжица, с цел да не си опарите пръстите. По същите аргументи поставяте яйцето в студена вода. Махате черупката: с цел да извършите това, доста леко я почуквате благодарение на нож или чиста лъжичка за кафе. След като постигнете малко отчупване, оставяте чукащия предмет и внимателно отделяте черупката, като просто си помагате с пръсти. Хвърляте остатъците от черупката, която не се яде, в кофата за боклук, след това поставяте яйцето в паница – за предпочитане плитка. Можете да го разрежете на две по посока на дължината, като използувате нож. Слагате сол и разтопено масло или олио по избор. Може също по този начин да го нарежете по широчина на по-малки късчета и да го сложите в салатата. 

Яйцето може да се яде и без да се нарязва на резенчета. В подобен случай го доближавате с ръка до устата си без посредничеството на вилица и го хрускате като ябълка, откакто сте забили в него резците и кучешките си зъби, с цел да отхапете това, което назоваваме хапка (от „ ухапвам ”), след това отхапвате втора и трета хапка. Обикновено 3 до 6 хапки са задоволителни за цялостното му изразходване.

Евентуално яйцето може да се яде без сол, без масло и без олио. Ако желаеме да получим две или три твърдо сварени яйца, напълно естествено е да увеличим дозата два или три пъти. Това не оказва въздействие върху времетраенето на варенето, при изискване, че варим яйцата дружно. Ако желаете да кипнете някаква течност или да сварите хранителен артикул (телешко варено, пюре от грах и пр.), елементарно можете да установите, че времетраенето на варенето варира съгласно количеството или гъстотата на храните, подложени на действието на огъня. Яйцата, при изискване, че ги варим с черупката, вършат изключение от правилото. Ако ги сложим дружно, техният брой не въздейства върху продължителността на варенето. Тази специфичност не е за занемаряване.

Ако макар всички защитни ограничения яйцето е развалено, хвърлете го. Разваленото яйце се познава по миризмата, предизвикваща гадене, дължаща се на химическото разложение, което възбужда обособяване на сероводород – H2S. В подобен случай можете да извършите недоволство или напряко до продавача, или в Института по хигиена и надзор върху питателните артикули, чиито адреси се намират в телефонните указатели, които ще откриете у всеки телефонен клиент или в кафенетата и пощенските клонове.

Твърдото яйце се разграничава от суровото, леко свареното или рохкото яйце по своята по-компактна консистенция, която се дължи на дехидратацията вследствие на варенето. В яйцето, наречено „ рохко ” жълтъкът си остава течен; в твърдо свареното яйце и жълтъкът и белтъкът са твърди.

По време на варенето могат да се случат леки катастрофи. Така да вземем за пример черупката може да се пропука и част от наличието да се разсипе във водата – доста рядко цялостното наличие. Не се безпокойте, то продължава да се вари отвън черупката. В края на варенето можете да оберете тези втвърдени късчета с лъжица. Можете също по този начин да сложите в съда друго яйце, т.е. да започнете интервенцията изначало.

Някои създатели предлагат и избират яйцето да се накисне в студена вода, следователно рискът от пръсване на черупката е по-малък, защото тя се нагрява и уголемява последователно. Внезапното разширение мъчно се планува, тъй като неговият развой не може да се следи с просто око.

Ако поставите яйцето в студена вода, с цел да заври по едно и също време с водата, цялостното времетраене, належащо за втвърдяването, не е толкоз дълготрайно. Осведомете се за точното времетраене. Газовата печка не е безусловно нужна за подготвяне на яйце, наречено твърдо сварено. Може да се използува огъня в камината, грил, котлон с дървени въглища или спиртник, електрически котлон и даже парещ пясък (има разлика във времетраенето на варенето, за която би трябвало да се държи сметка).

Яйцето е питателна и здрава храна. И въпреки всичко в известни случаи то се не разрешава или най-малко не се предлага. Придържайте се към препоръките на лекуващия доктор.

Снимка: everyday-i-show.livejournal.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР