В знак на солидарност с журналистката и редакторка в Радио

...
В знак на солидарност с журналистката и редакторка в Радио
Коментари Харесай

Седем години затвор за две страници журналистически текст

В знак на взаимност с журналистката и редакторка в Радио „ Свобода “ Светлана Прокопиева доста съветски медии през днешния ден препечатват този текст.
Казвам се Светлана Прокопиева. Журналистка. Заплашват ме седем години затвор за " оправдаване на тероризма ".

Преди съвсем половин година в Архангелск избухна бомба. Експлозията бе непредвидена и зашеметяваща: 17-годишният Михаил Жлобицки се самовзриви пред входа на Управлението на ФСБ в Архангелска област. Секунди по-рано той бе оставил предсмъртна записка в обществената мрежа " Телеграм ", че ще се взриви, тъй като " ФСБ напълно е изнагляло, води нагласени каузи и изтезава хората ".

Този гърмеж в Архангелск стана мотив за моята колонка в радио " Ехото на Москва в Псков ", под заглавие " Репресии за страната ". На 7 ноември 2018 година предаването излезе в ефир, а текстът бе оповестен в Псковския новинарски уебсайт ПЛН.

Мина съвсем месец и ПЛН и " Ехото на Москва " получиха предизвестия от Роскомнадзор, който бе съзрял в моя текст " данни за оправдаване на тероризма ". В началото на декември бяха формирани административните протоколи, които доведоха до санкции на стойност 350 000 рубли (9600 лева), наложени на двете медии.

Наред с това следствието в Псков образува инспекция по член 205.2 на Наказателния кодекс на Руската Федерация, този път персонално за мен. На хоризонта взе да се избистря вероятността за правосъдно дело, само че ние все се смеехме и си казвахме, че това е просто безумие. Какво опрощение на тероризма бе?

В предизвестията си Роскомнадзор не бе показал нито една съответна фраза, нито даже дума, в които да се видят " данни ", пък и не би могъл да ги уточни, тъй като такива просто няма. Както се разбра по-късно, това нямало значение.

На 6 февруари някой позвъни вкъщи и когато отворих, десетина въоръжени мъже с каски на главите ме избутаха с щитовете си до стената в най-далечната стая. Така научих, че наказателното дело въпреки всичко е било формирано.

Обискът е гадна и унизителна процедура. Разни непознати ти ровят из движимостите, а други следят безучастно. Стари записи, касови бонове, писма с задгранични печати – всичко внезапно придобива недоверчив и престъпен нюанс, за всичко се изискват пояснения. Най-важните ти движимости – преносимият компютър и телефонът – стават " материални доказателства ". Колегите ти и роднините като нищо могат да се окажат " съучастници ".

В този ден в действителност бях ограбена: взеха ми трите преносимия компютър, двата телефона, диктофона и флашките. Половин година по-късно ме ограбиха наново, като ми блокираха сметките. Все още бях единствено " обвинена ", когато ме включиха в листата на действителните екстремисти и терористи съгласно съветската работа за финансов надзор. От този миг нататък не мога да си извадя банкова карта, не мога да отворя банкова сметка и не мога да тегля ипотечен заем. Държавата ме зачерта от естествения живот.

Остана да ми лишават и последното – свободата. И не щеш ли на 20 септември 2019 година моят статут се промени. Вече съм публично обвинена по член 205.2, ч. 2 ( " Оправдаване на тероризма с потребление на средствата за всеобща информация " ). Наказанието е санкция до един милион рубли или отнемане от независимост до седем години.

Не се признавам за отговорна и считам, че делото е тривиално възмездие от страна на афектираните силови ведомства. В оня текст твърдях, че те носят отговорност за гърмежа в Архангелск. Бях написала, че страната е дочакала ответна реакция. Че жестоката правоприлагаща политика ожесточава жителите. Че блокираните законни пътища изтласкват силата на митинга в ето такова публично рисково русло.

Ако не ви е боязън, публикувайте този откъс:

" Силна страна. Силен президент, мощен губернатор. Страна, в която властта принадлежи на силовите ведомства. Поколението, към което принадлежи самовзривилият се в Архангелск, израсна в такава атмосфера. Те знаят, че на манифестации не се върви, тъй като ще ги разпилян, а току виж ги и набили, а след това и осъдили. Те знаят, че поединичните митинги се санкционират. Те виждат, че единствено в избран брой партии можеш членуваш безболезнено и че единствено избран тип отзиви можеш да изразяваш без терзание.

Това потомство на личен тил научи, че в съда не можеш да получиш правдивост, тъй като съдът ще подпечата единствено това решение, което му е донесъл другарят майор.

Дългогодишното ограничение на политическите и гражданските свободи сътвори в Русия една не просто несвободна, а репресивна страна. Държава, с която е рисково и ужасно да си имаш работа ".

И през днешния ден мисля по този начин. Нещо повече, съгласно мен посредством това дело страната единствено удостовери моите тези. " Да те санкционират. Да ти потвърдят виновността и да те осъдят – това е единствената им задача. И с най-малката кукичка да те подберат, все едно към този момент са те захапали мелничните колела на съдопроизводството ".

Не съм оправдавала тероризма. Бях анализирала аргументите за един терористичен акт. Бях се опитвала да схвана за какво един юноша, пред който стои цялостен живот, е решил да извърши закононарушение посредством самоубийство. Може и да съм сбъркала в реконструирането на неговите претекстове – и нека да съм сбъркала! – само че никой не е потвърдил това. Обвинение вместо разискване – това, да ви кажа, е много примитивна и груба позиция. Това е пестник в лицето в отговор на джука забележка. Това е пестник в лицето на всеки публицист в страната ни.

Няма по какъв начин авансово да знаем кои тъкмо думи в каква класификация ще обидят следващия облечен с власт служител на реда. Те оповестиха изказаното мнение за закононарушение. Те конструират нарушител от индивида, който просто си прави работата. По същия метод биха могли да сътворят правосъдно дело и поради различен, по-мек текст. Достатъчно е да намерят " специалисти ", които ще подпишат нужното за следователя " умозаключение ". Ако знаете това, бихте ли разгласили текст по проблематична тематика? Ще зададете ли въпроси, които най-вероятно ще вбесят управляващите? Ще се решите ли да уличите в закононарушение оня, който е окичен с пагони?

Наказателното дело против мен е ликвидиране на свободата на словото. След моя случай десетки и стотици други публицисти няма да посмеят да кажат истината.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР